25/5/09

Sraosha, kukuzelis: Υλικό για μια μελλοντική λαογραφία.


Συμβολίζει την αυτογνωσία. Όποιος ψάχνει για παλιές φωτογραφίες, θα βρει πολύ ενδιαφέροντες φωτογράφους στο χώρο της λεγόμενης τσόντας. Μπορεί όμως και να ήταν ένας μόνος του που τράβηξε όλες τις ωραίες φωτό. Ανώνυμες καταστάσεις.

*

kukuzelis: "Ένα από τα πράγματά που είχε ήταν ένα κείμενο τυλιγμένο σε χαρτί."

Χμμ... Να κάτι που δεν ήξερα. Θα μπορούσε κάλλιστα να είχε μέσα λίγα γραμμάρια ηρωίνης, λίγα γραμμάρια χασίσι. Κι εγώ αν είχα κάτι τέτοιο κρυμμένο, το Κοράνι θα έλεγα πως κρατούσα.

Sraosha: Έλα μωρέ kukuzelis τους σκατόμπατσους, γαμώ την κουφάλα που έχουν για κεφάλα. Τα ζώα. Και καλά, δε βρήκε ηρωίνη. Γιατί το έσκισε φύλλο-φτερό και το ποδοπάτησε; Ή είναι κι αυτά "ψέματα", όπως λ.χ. ότι δέρνουνε γριούλες;

Τώρα μιλάμε και στο ιμέιλ για μπάτσους. Μήπως είμαστε κρυπτομπατσόφιλοι;

kukuzelis: Κρυπτομπατσόφιλες αδελφές, να τι είμαστε.

Αλλά, ξέρω γω; Πώς ανοίγουνε δηλαδή ένα τέτοιο δεματάκι; Όταν μάλιστα η λέξη Ισλάμ και το μαγικό/ιερό απόσπασμα του Κορανίου, που το κρατάμε επάνω μας για μας φυλάει, ξέρω γω, από τα τζίνια, είναι ουσιαστικά άγνωστες έννοιες για τους περισσότερους Έλληνες; Κάτι τέτοιες ώρες γουστάρω την Ορθοδοξία και την καταλλαγή της.



Sraosha: kukuzelis,το Κοράνι είναι μικρό βιβλιαράκι. Δεν πρέπει να το αγγίζεις εάν δεν έχεις κάνει τους τελετουργικούς καθαρμούς σου, ένας Σουδανός την πρωτη μου μέρα στο Λονδίνο μού το είπε πολύ ευγενικά κι εγώ ευγενικά δεν άγγιξα το Κοράνι του. Αυτό εξηγεί το χαρτάκι μέσα στο οποίο φύλαγε τα χαρτάκια ή το βιβλιαράκι (δες και παρακάτω).

Τώρα, άλλο εξετάζω το βιβλιαράκι ή τις διπλωμένες φωτοτυπίες του Κορανιού όπως εξετάζω την άδεια και το δίπλωμα, ή -- έστω -- ένα ξένο διαβατήριο κάποιας κωλοχώρας που δεν έχω ξανακούσει, άλλο πιάνω και ξεσκίζω και ποδοπατάω. Αυτό και το χειρότερο γελαδερό της ΕΛ.ΑΣ. το ξέρει.

“Κάτι τέτοιες ώρες γουστάρω την Ορθοδοξία και την καταλλαγή της.” Ελπίζω να σαρκάζεις, γιατί ζεις σε μια χώρα που φοράνε κομποσχοίνια, τιμιόξυλα τυλιγμένα σε ατλάζι με σχήμα τυροπιτάκι, ξύλινους σταυρούς που έχει ευλογήσει ο γέρων Κουκουζέλης ο Αγιορείτης ή η γερόντισσα Σουλτανία της Μονής Γκιουλού ή παλαιστίνιος αρχιμανδρίτης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων πάνω από το σημείο που κάποιος μπάτσος Ρωμαίος σβέρκωσε τον φανατικό Κύριο Ημών. Ζεις σε μια χώρα όπου κουβαλάνε μπαμπάκια με Άγιο Μύρον μέσα σε αλουμινόχαρτα, μπουκαλάκι αγιασμό μέσα σε τσάντες, εικονίτσες χάρτινες στα πορτοφόλια τους οι οποίες εικονίζουν συγκεκριμένη εικόνα κάποιου που πρεσβεύει στον Κύριο (που λέγαμε) υπέρ ημών: τον αρχάγγελο του Μανταμάδου, την Παναγία την Τρυπιώτισσα, τον Άγιο Νικόλαο τον σφαγμένο... Θα πάταγε τίποτε από αυτά το όρνιο της ΕΛ.ΑΣ. επειδή θα το έβρισκε τυλιγμένο σε χαρτάκια, κουτάκια, αλουμινόχαρτα;

kukuzelis: Για την Ορθοδοξία έχεις τα δίκια σου... Αυτά που μου γράφεις για τον Σουδανό, πρώτη φορά ακούω κάτι ανάλογο. Πόσο περισσότερο ο μπάτσος (σε μια χώρα που δεν έχει το παρελθόν του Ηνωμένου Βασιλείου)...

Αλλά και πάλι, χμμ... Παρατηρώ τη φωτογραφία:



Αν δεν πρόκειται για τυχαία φωτό, δεν μου φαίνονται και πολύ βανδαλισμένες οι σελίδες του Κορανίου που περιείχε το δέμα.

Φανταζόμουν, που λες, ένα βιβλίο με κάτι σαν χρυσά γράμματα απ έξω (όπως οι μεταφράσεις του Κορανίου που έχω σπίτι) να έχει ξεσκίσει και πετάξει κάτω ο προφέσιοναλ... Φανταζόμουν υπερβολικά προφανή πράγματα... Τώρα έχω ενοχές...

Sraosha: Κυκλοφορούν με κοράνια-εγκόλπια. Τους βλέπω εδώ. Σε μια ανεικονική θρησκεία, το φυλαχτό σου είναι ο λόγος του Θεού. Επαναλαμβάνω, άντε το άγγιξε όπως ένα διαβατήριο Μπανγκλαντές ή Ζάμπιας. Τα υπόλοιπα;

Ο νεοελληνικός πολιτισμικός αυτισμός-σολιψισμός (πώς λέμε μαρξισμός-λενινισμός) είναι όπως πάντα μνημειώδης. Πού να ξέρουν τα σώματα ασφαλείας για τους μουσουλμάνους. Ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή μαζί τους μόλις επί Βασιλέως Ηρακλείου. Στην ελληνική επικράτεια έχουμε κάτι Τούρκους που τους λέμε Μουσουλμάνους. Αλλά δεν είναι ίσως Μουσουλμάνοι, ισως διαβάζουνε το Νίτρο στα τζαμιά τους, όχι το Κοράνι.

Οι (έλληνες) μπάτσοι (έχω μπάτσους στο σόι: αδερφός θείας, ξάδερφος γιαγιάς, πρώην γκόμενος ξαδέρφης) στρατολογούνται από τον πάτο. Τη δεξιά μεριά του πάτου. Ιδίως όσοι διαλέγουν να πάνε στα ΜΑΤ-ΜΕΑ κτλ. Αυτό είναι το πρόβλημα, όχι αν είχε κόψει τα νύχια του κι αν είχε πλύνει τα αχαμνά του το τσογλάνι που ψηλάφισε (και κατόπιν τσαλαπάτησε) το εγκόλπιο του βρωμοπακιστανού, ή τι διάολο ήταν.



*
Η πρώτη φωτογραφία από το vintage photo. Οι υπόλοιπες από το καταπληκτικό μπλογκ Agence Eureka (ή εξ αιτίας του), εκτός από τη φωτογραφία του "Κορανίου" που είναι από το BHMA. Οι εικόνες μεγεθύνονται αν κλικάρεις πάνω τους. Επιμέλεια kukuzelis.
*

2 σχόλια:

Γουφ είπε...

αν εσκιζε τα δεκατεσσερα βαγγέλια οχι που δε θα κουνιόταν φύλλο αλλα και μεχρι που θα βρίσκονταν και μερικοί να του πούνε μπραβο.

θελω να πω, πως εαν ήξερε ο αστυφύλαξ οτι προκειται περι το Κοράνιον ΚΑΚΩΣ που το έσκισε, ΚΑΚΙΣΤΑ, οπως κακως και αν εσκιζε και εν γνωσει του τσι πράκσεις των Αποστόλων πουχου

Αλλσ μην αρχιναμε τωρα τις κορανολογιες και τις αναβαθμίζουμε και σε μελολαογραφίες!

Αυτο μας ελιψε να προσεχω τωρα που παταω μηπως και τσαλακώσω καμια σελίδα απο το ευαγγελιο του Ιούδα η καμία σούρα.

Σεβαστό και το Ισλάμ αλλα μη λύνει το ζωνάρι του κουτσαβακοειδως διοτι σαχλαμαρες δε σηκωνουμε.

Ευγένιος Ραμίρεζ είπε...

Φρίκη! Κορανισμός ή Χαρβαλότητα;

Ανησυχητικά ανησυχητικό folkore τη στιγμή μάλιστα που ο Αχιλλεύς Καμαρών, με ηγέτες τους Μπούρδα και Φαρούκ, επικράτησε 4-3 εκτός έδρας επί του Παμίσου. Ιδού πεδίον κλέους λαμπρόν. Αρκεί να υπάρχει η κατάλληλη σειριακή καλωδίωση ώστε τα flex-woosers να έχουν απόκριση 0,5 ΤΟ ΠΟΛΥ!

Αλλ' είμαι κουρασμένος για διαβιβάσεις μηνυμάτων από κυμαινόμενα περιβάλλοντα Predix Treviso657.

Γι' αυτό χάρηκα μόλις έλαβα, προ ολίγου, το ηλεκτρονικό τραμπολίνο της ιαπωνικής (βεβαίως!) Spectra Ltd με τα καταπληκτικότερα vibe spinners της τελευταίας 3ετίας!

Πάντως, φιλική συμβουλή αγαπητοί Βουστάσιοι, χωρίς διακριτικά ομίχλης Foglers Brite της γερμανικής Uexcull, δεν θα περάσετε απέναντι σώοι, όπως μαντεύω.

Υ.Γ. Και μια ερώτηση: Όταν εσείς κουράζεστε, κάνετε ηλεκτρονικό τραμπολίνο (και ποιας μάρκας;) ή πιάνετε βουστασίδια;