31/12/10

εξαλείφοντας την πικρία....



Ο Χρόνος εκδικείται
εξαλείφοντας την πικρία....

Δράττομαι της ευκαιρίας να υπογραμμίσω τα λόγια αυτά του Μπερεκέτη, κατά κόσμον Γεωργίου Χατζημιχελάκη, του και συνθέτου.

Ηταν στα χίλια ενιακόσια ενενήντα κάτι που πλησίασα μουσικούς της δικής μου παράδοσης χωρίς να γνωρίζω πόσο αυτό θα μ’ επηρέαζε στη δική μου πορεία. Βέβαια όλοι αυτοί οι άνθρωποι ήσαν ή είχαν διαλέξει να γίνουν μουσικοί. Εμένα η δική μου κατεύθυνση ήταν άλλη. Αλλά οφείλω να ομολογήσω εκ των υστέρων πως δίχως αυτά τα πρόσωπα δεν θα μπορούσε η αναζητήσή μου να πάρει σχήμα και κατεύθυνση. Δίχως την δική τους προσφορά δεν θα πέρναγα ποτέ στην Λατρεία. Στα περί Θεού προλεγόμενα δηλαδή.

Τα πρόσωπα… τα πρόσωπα είναι ότι πιο σημαντικό. Η γνωριμία μαζί τους και οι επιρροές τους. Πως τρόπον τινά θα χωνέψεις τους Στρετίστας του Πετεφρή και τις γιορτές τους και θα τους αποδώσεις αργότερα εν ετέρα μορφή στην δική σου καθημερινή ζωή.

Ο Γιάννης ο Αρβανίτης, ο Στέλιος ο Κατσιάνης, ο Βασίλης ο Μπαραμπούτης,
Ο Φάνης ο Σουλακέλλης και τόσοι άλλοι ακόμα. Ο Κάρολος ο Κουκλάκης, η γυναίκα του η Ειρήνη, και εγώ κάναμε κανονάρχημα –ακόμα το θυμάμαι- στο «τον νυμφώνα σου βλέπω» και συνεκινείτο το εκκλησίασμα. Ηταν η παρέα που εφιλοξενείτο σε δύο ψαλτήρια από τον Παναγιώτη -τον και «βλάχο» επονομαζόμενο- Παπά. Ησαν από τους καλύτερους στην Ελλάδα κι εγώ ήμουν τόσο άσχετος που νόμιζα πως όλοι ήσαν σαν κι αυτούς. Μικρός και αθώος!




Κάνω το λοιπόν κι εγώ δώρο την καταγραφή ενός εκ των καλάντων, τα οποία τραγουδάει ο Γιάννης ο Αρβανίτης στην εκτέλεση που μας χάρισε ο Μπερεκέτης. Την μεταγραφή έχει κάνει ο Διδάσκαλος Παναγιώτης Παπάς. Και λέγω Διδάσκαλος, για δύο –μη μουσικούς- λόγους.

Πρώτον, γιατί σαν είδε πως μ’ άρεσε το ψαλτήρι… με είπε: «Συ καμάριμ πρέπει να έλθεις στον σύλλογο του Κύρ Σίμωνα», και δεν σταμάτησε να μ’ ενοχλεί μέχρι που πήγα και γράφτηκα. Τα υπόλοιπα είναι μια άλλη ιστορία.

Βήτον, και σημαντικώτερον. Μου ζήτησε κάποτε να του φορμάρω το κομπιούτερ κι εγώ ο βλάξ δεν πήρα μπακ απ. Πατώντας το ντηλίτ, του έσβησα δύο χρόνων δουλειά στο συγκεκριμένο έργο (δύο τόμοι) του οποίου το κομμάτι, παρουσιάζεται εδώ. Σαν το κατάλαβε δεν μου είπε κουβέντα. Με ξεπροβόδισε μάλιστα, δινοντάς μου δυο προσφοροκάρβελα απ’ αυτά που ζύμωνε τα Σάββατα.Υπερέβαλλε τον Χρόνο πρίν κάν προλάβουμε να πικραθούμε.

Με αγάπη το 2011, και όσο μπορούμε λιγότερη πικρία।

7 σχόλια:

Αθήναιος είπε...

Όλος ο δυτικός πολιτισμός, η επιστήμη της ψυχανάλυσης όλη παλεύει εις τους αιώνας των αιώνων να εξαλείψει τούτο ακριβώς: την πικρία και ήρθε ο Χοιροβοσκός ο ασεβής (προς το δυτικό πολιτισμό κ την επιστήμη) να μας πει πως γνωρίζει το φάρμακο της λύπης! :-)

Καλή χρονιά, Γεώργιε. Με ελαφριά καρδιά.

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

Kαλή Χρονιά Βίβιαν και σε σένα!
Θα πιώ λίγο Αμαρέττο στην υγειά όλων μας:)

thas είπε...

Στην υγειά των (μονίμως) αριστερών ψαλτάδων. (Άντε και των δεξιών.) Χρόνια πολλά αιώνιοι βουστασιάρχες- άντε καλή χρονιά να έχουμε και όόόλοι εμείς οι υπόλοιποι.

Σθένελος είπε...

Αρπάζω την ευκαιρία που δεν μιλάτε για τον Χατζηδάκι, για να μιλήσω εγώ.
Τα υπέρ και τα κατά.
1) Κατά. Τα όσα σχόλια του τρίτου στα οποία αποκαλούσε τον Μπετόβεν ανέραστο, τις συμφωνικές μαυσωλία, τα όργανα τύπου φαγγότου άχρηστα για οπουδήποτε εκτός των μαυσωλίων που παίζουν ανέραστους όπως ο ανωτέρω Μπετόβεν, κ.λ.π.
Υπέρ. Η μεγάλη κωλοτούμπα και η ίδρυση της ορχήστρας των χρωμάτων. Γιατί στα σχόλια λέμε ότι μας καπνίσει αλλά το σαράκι μας καίει όπως και νά 'χει.
2) Κατά. Όλα τα τέκνα Χατζηδάκι που ξεπήδησαν από διαγωνισμούς Κέρκυρας και διάφορες συναυλίες. Κάτι Φοίβοι Δεληβοριάδες, κάτι Λουδοβίκοι των Ψυχιατρέων, κάτι άλλοι επίσης ανύπαρκτοι που μιλώντας λένε ο Μάνος και ο Μάνος λες και παίζανε σφαλιάρες. Έλεος. Αλλά τί λέω... εδώ μας άφησε το γιό του, που αν σε πάρει χαμπάρι πως τραγουδάς στο μπάνιο σου τα παιδιά του Πειραιά, χωρίς να έχεις πληρώσει δικαιώματα, σου κόβει το νερό πάραυτα.
Υπέρ. Τα αμέτρητα όμορφα τραγούδια για τα οποία θα τον συγχωρούμε πάντα.
3) Κατά. Ο Μαγεμένος Αυλός. Αυτό το άθλιο εστιατόριο με τα μέτρια φαγητά και τις υψηλές τιμές. (2 σαλάτες 1 κρασί 1 χοιρινό και 2 μπύρες, μόνο 65 ευρώ). Γεμάτο ταμπέλες μέσα κι έξω του τύπου Πλατεία Μάνου Χατζηδάκι, φωτόγραφίες, τον περίφημο πίνακα, κ.λ.π. Αυτό μας το άφησε κληρονομιά και οι ιδιοκτήτες του λαμβάνοντας υπ' όψιν την τάση των σύγχρονων καλιτεχνών να έχουν ένα στέκι, φροντίζουν να το εκμεταλεύονται καταλήλως. Μακρυά. Καλύτερα λουκάνικα έξω από το Καραισκάκη ή το ΟΑΚΑ.
Υπέρ. Αν μας έχει αφήσει καμιά συνταγή μαγειρικής όπως ο Ροσσίνι, ας το συμπληρώσει κάποιος. Αλλιώς δεν έχει υπέρ σ' αυτήν την κατηγορία.

esontaieissarkamia είπε...

είδες που ξέρεις και καλοξέρεις μουσική κυρ-κουκουζέλη

Κατερίνα Κασκαντίρη είπε...

My name is Katerina Kaskantiri (Κατερίνα Κασκαντίρη) and my e-mail address is katerina_sketo@hotmail.com

I am currently a Law Student at National and Kapodistrian University of Athens. At the same time I am working as an escort girl -what some call a 'prostitute'- in order to make ends meet.

I would be grateful for any financial aid or even advertisement.

I do anal, blow-jobs and full-program. BSDM upon request. I always satisfy and my prices are fair/cheap.

My services are aimed towards both Greeks and tourists alike.

Ανώνυμος είπε...

Το blog Γεώργιος Χοιροβοσκός γιατί δεν είναι πια ενεργό;

Λυπάμαι ειλικρινά που χάθηκε η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό γιατί τα κείμενα σου ήταν πραγματικά διαμάντια!!!

Λάμπρος