7/3/10

Μέρες του 2010



Η επάνοδος της ηθικολογίας. Τόση και τόση κουβέντα γύρω από μια τσόντα. Όλοι παριστάνουν ότι δεν ξέρουν όσα ξέρουν: ότι η τσόντα είναι καλογυρισμένη, τόσο καλογυρισμένη που αν είχαμε κι άλλες τέτοιες, θα ξεπερνούσαμε τους Ούγγρους σε τζίρο. Ότι οι γλάστρες και τα κορίτσια των συναφών κλάδων κάνουν βίζιτες (τουλάχιστον αυτό το λέει ο Γεωργελές). Ότι η μπλαζέ περσόνα με το πρόστυχο μουτράκι αλλά τσαχπινιά κολοκύθας κυκλοφορεί εδώ και χρόνια φλομωμένη στην κόκα. Και φυσικά, δικαίωμά της να πιστεύει ότι δικαιούται τη φήμη και, φυσικά, δικαίωμά της να περιφέρεται ζαβλακωμένη από το χιόνι που τραβάει. Αλλά πώς γίνεται τα κανάλια που μας τη ρίχνουνε στη μάπα τόσα χρόνια τώρα να κάνουν πως ερυθριούν κατάπληκτα; Η κόκα δεν πειράζει, η σαμπάνια μας πειράζει.

Στο μεταξύ, ηθικολογίες. Πολλές ηθικολογίες. Παραλληλισμοί του βίντεο με την οικονομία. Η Τζούλια ως η ελληνίδα Marianne. Κομψές μεταφορές που μας κάνουν να αισθανόμαστε ευφυείς. Πολλές από αυτές τις ηθικολογίες τις παράγουν άνθρωποι που ζουν προσωπικές στιγμές σαν της άφρυδης στάρλετ (μείον δύο κάμερες και με παραλλαγές κατά τα γούστα, τα φάρμακα, τα βαλάντια και τις αντοχές τους). Πολλές από αυτές τις ηθικολογίες απευθύνονται σε θλιμμένους ανθρώπους των οποίων οι προσωπικές στιγμές είναι ανώδυνες κι ανεπαίσθητες.

Στο μεταξύ ζούμε σε μια (τουριστική) χώρα χωρίς δημόσιες τουαλέτες, όπως έγραψε ο Θεοδωρίδης στον Αγγελιοφόρο πρόσφατα. Απεργούμε γιατί Crisis pay the plutocracy. Να υπενθυμίσω ότι η κρίση λίγο άγγιξε την Ελλάδα κι ότι τώρα καλούμαστε να ξεπληρώσουμε δανεικά δικά μας κι όσα φάγαμε ομοθυμαδόν κι εξ αδιαιρέτου για 30 χρόνια: μίζες, λογιστικές απάτες, λαδώματα, σπατάλες, εικονικά έξοδα, αργομισθίες, επιχορηγήσεις που έγιναν μπουζούκια, συντάξεις μαϊμού, υπερτιμολογήσεις, επιδοτήσεις που έγιναν αμάξια, υπεράριθμους διορισμούς, απάτες σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων.

Στο μεταξύ κανα-δυο εκατομμύρια δουλεύουνε δυο δουλειές και πληρώνονται από τη μισή.

Είπε η Μ. απόψε: αν στήναμε το El sistema εδώ, θα υπέγραφαν είκοσι για να πάρουν την επιχορήγηση, θα πάταγαν πέντε και κανείς δε θα μάθαινε τίποτα. Θα πλούτιζαν όσοι θα νοίκιαζαν αίθουσες κι οι οργανισμοί που θα αναλάμβαναν τη διοργάνωση.

Έτσι λοιπόν: συνεχίστε να απεργείτε. Αθώοι, ανεύθυνοι κι ωραίοι. Πάντα γελαστοί κι ωραίοι.

Στο μεταξύ τα ΜΑΤ βιαιοπραγούν κατά ενενηντάχρονου -- αλλά εμάς μας κόφτει που δεν αναγνώρισαν ότι είναι ο Μανώλης Γλέζος. Ο Παπαστράτος δίνει πενθήμερες υποχρεωτικές διακοπές άνευ αποδοχών, αλλά εμείς κλαίμε τον έρμο τον Παλαιστίδη και την trahison des clercs. Ασχολούμαστε με το κωλοδάχτυλο εξωφύλλου σε περιοδικό τρίτης κατηγορίας ενώ η Αρεοπαγίτου έχει περισσότερη κίνηση από την Μπενάκη. Ψηφίζουμε νόμους για το κάπνισμα που δεν εφαρμόζονται -- ή μάλλον εφαρμόζονται τόσο όσο θα εφαρμοζόταν ο περί της στρατολογίας των Ελλήνων εάν πήγαινε φαντάρος ένας άρρην στους πέντε.

Η ηθικολογία επιστρέφει (μας άφησε ποτέ;): το Μάουζερ αξιολογείται με βάση την (αντι)κομμουνιστική ορθοφροσύνη του, η ταινία του Σκορσέζε με βάση τον χειροπιαστό ή μη αντιαμερικανισμό της, τα λογοτεχνικά βιβλία με το αν οι πρωταγωνιστές λένε κακά λόγια και η επιστήμη πρέπει να περνάει εξετάσεις εθνικής ορθότητας.

Παλιότερα η Ελλάδα με θύμωνε και με ζοχάδιαζε. Τώρα είναι πηγή έντονης δυστυχίας.

Ο Γιώργος λέει ότι όλα όσα συμβαίνουν στη χώρα είναι συμπτώματα ενηλικίωσής της. Εγώ διαγινώσκω οξύ έμφραγμα.

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προσυπογραφω...

greekgaylolita είπε...

Ε, μα ναι

Magica de Spell είπε...

Πηγή έντονης δυστυχίας. Ναι.
Ξενιτιά.

Sraosha είπε...

Ναι. Ευθυμήσαμε πάλι...

Γουφ είπε...

το Βυζαντιο φταιει ως γνωστον.
ολιγον κ'η τουρκοκρατια.
οποτε μην κοπτεσθε, τιποτα δεν προκειται να αλλαξει.
οι Γερμανοι θα εξακολουθουν εσαει να μας φθονουν.....

HELIASTER είπε...

Έτσι και αλλιώς όλη η πολιτική που ακολουθείται είναι με ορόσημο το 2012,προφανώς επηρεασμένοι από τις προφητείες του Νοστράδαμου,σκέφτηκαν όλοι παρέα,αφού θα καταστραφούμε που θα καταστραφούμε το 2012 ας φάμε τώρα ότι μπορούμε,ας δανειστούμε όσο μπορούμε,ας ζήσουμε εις βάρος των άλλων όσο μπορούμε και αν τυχόν δεν καταστραφούμε βλέπουμε τι κάνουμε...Γιατι αλλιώς δεν μπορώ να καταλάβω που αλλού βασίστηκαν τα μοντέλα ανάπτυξης και το όραμα που είχαν και μετέδωσαν στον κόσμο οι πολιτικοί και πνευματικοί ταγοί του μέρους μας,εκτός από την προσωρινή ευμάρεια καιφιλοδοξία τους..Γιατί αν νοιάζονταν για το γενικό καλό και για την μακροπρόθεσμη επιτυχία σίγουρα δεν θα είχαν ακολουθήσει καμμία μα καμμία από τις καιροσκοπικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας,της παιδείας και γενικότερα της κοινωνίας μας...Και θα εδιναν στον κόσμο αντί να ελέγχουν την αληθινή πληροφορία..

Mairi είπε...

Τί κάνουμε λοιπόν εδώ; Πώς να προχωρήσουμε; Πώς να ονειρευτούμε;

Ανώνυμος είπε...

Το να κερδίσεις σε μια ώρα όσα πολλοί από τους ελεεινολογούντες δεν βγάζουν σε δέκα χρόνια δεν είναι δείγμα αφροσύνης. Εξ άλλου το κορίτσι δεν έκανε και τίποτα απαράδεκτο για τα σημερινά χρηστά ήθη, όπως πχ να καπνίσει μπροστά στο φακό.
Θ.

Sraosha είπε...

@mairi alexopoulou: Μακάρι να 'ξερα.

Γουφ είπε...

Υπάρχει λύση!