20/3/10

Όχι ποστ

αλλά σημείωμα.Παραπονιόμουν εδώ ότι ο καθένας λέει το κοντό και το μακρύ του κι ότι δεν έχει και καμμιά αντίληψη του ότι λέει παπαριές. Κι αναρωτιόμουν ο κακομοίρης πώς και γιατί.

Τρία χρόνια μετά μου έφεξε κι εμένανε. Γιατί "η γνώμη του ειδικού δεν είναι απλώς 'ισοβαρής' με του οποιουδήποτε, είναι υποδεέστερη"; Πώς "μπορεί κανείς να επικαλεστεί την Αυθεντία με τους πιο αδόκιμους (και αδόκητους) τρόπους";

Είναι πολύ απλό: οι περισσότερες δημόσιες συζητήσεις στην Ελλάδα ενορχηστρώνονται ώστε να διεξάγονται μεταξύ άσχετων και, πάρα πολλές φορές, μεταξύ γενικώς αγράμματων.

Και, φυσικά, οι περισσότερες δημόσιες συζητήσεις απευθύνονται σε ηθικολόγους αγράμματους με παραισθήσεις μεγαλείου ή και σύμπλεγμα καταδίωξης. Ας όψεται το εκπαιδευτικό μας σύστημα που μας μαθαίνει αρχαία (;) κι αποστήθιση, να γράφουμε εκθεσούλες, να περνάμε (;) εξετάσεις και να συλλέγουμε πτυχία.

Να μας πάρει ο διάολος, να τελειώνουμε με το μεγάλο χιμαιρικό πρότζεκτ του δυτικού πολιτισμού που λέγεται "νέος ελληνισμός". Αρκούν 250 χρόνια φούμαρα: ό,τι χτίστηκε, χτίστηκε. Να γίνουμε κι εμείς η μικρομεσαία χώρα που είμαστε, με τις παραδόσεις μας, με τις ευαισθησίες μας, με τις μαλακίες μας, με τα δικά μας.

4 σχόλια:

kukuzelis είπε...

μεγάλο χιμαιρικό πρότζεκτ του δυτικού πολιτισμού που λέγεται "νέος ελληνισμός".

Μου φαίνεται ακριβέστατο.

γουφ.. είπε...

sorry, αλλα δεν καταλαβα τιποτα.
παντως σημερα εορταζουμε την παγκοσμια ημερα για το νερο.

Rodia είπε...

«..οι περισσότερες δημόσιες συζητήσεις στην Ελλάδα ενορχηστρώνονται ώστε να διεξάγονται μεταξύ άσχετων και, πάρα πολλές φορές, μεταξύ γενικώς αγράμματων.»

Ξερεις οτι οι ομοτραπεζοι (δηθεν σοβαροι, αλλα μαϊντανοι) πληρωνονται για να συμμετεχουν σε "συζητησεις"; Οπότε, αμειβόμενοι, κάνουν τα γούστα του... αρχισυζητητή! Τσακώνονται ή μενουν νηφαλιοι ή διατυπωνουν τη γνωμη που ευνοεί το "κλιμα" της εκπομπής, κλπ κλπ

Sraosha είπε...

@rodia: αυτά συμβαίνουν και σε δημόσιες συζητήσεις εκτός τηλεόρασης;