7/2/09

μπερεκέτης: ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΤΕΦΡΗ

Από καιρό ζαχάρωνα να τελειώνω με τις ασχολίες για να πιάσω δουλειά με αυτό το ποίημα του Πετεφρή από την ανάρτηση "για να βιδώσεις σε τοίχο, θέλει ούπα" .

Το καθεαυτού ενδιαφέρον ευρίσκεται μέχρι το 1ο λεπτό και 40 δευτερόλεπτα του βιντεακίου. Το υπόλοιπον, έως τα πέντε και λεπτά, παρετέθη χάριν των φιλομούσων και φιλοπεριέργων, αν και κάτι πιστεύω συνεισφέρει αναδρομικά και εις την γνώσιν του ποιήματος.

Τα υπόλοιπα όλα στο βιντεάκιον:

Ο ΣΕ'Ι'ΧΗΣ ΙΛΛΑΧΗ

7 σχόλια:

Dimitri Sykias είπε...

Έκλεισε η πόρτα της τονικότητας, έκλεισε και της ατονικότητας, έχουμε βάλει το χέρι στο πόμολο μιας πόρτας ενός δωματίου που δεν ξέρουμε τι κρύβει μέσα...

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Θα το χορέψουμε κι ελπίζω να το κάνουμε και εικόνα...

anepidoti είπε...

καλησπέρα...
υπέροχο!
μια γειτόνισα που άλλως πως απολαμβάνει την φύσιν!
-εξαίρετος ο χορός της φαραώνας!-

Γουφ είπε...

ι πιιτέ ίνε αλίτε.

Μαύρος Γάτος είπε...

Άλα τις! Αιγύφτιος χορός! Να πάνε κάτω τα φαρμάκια!

Σ;ο))))))))

ΥΓ: Μπερεκέστατε, θαυμάζετε κι εσείς τον Σεΐχη Ομάρ Φαρούκ Τεκμπιλέκ;

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Μαύρε Γάτε μου, ο χορός είναι "αντικρυστός αντρικός χορός με κουτάλια" από την Καππαδοκία.

Τον Τεκμπιλέκ τον έχω υπ' όψιν, χωρίς τον έχω ακούσει ιδιαίτερα. Έτυχε έτσι, γιατί εδώ και πολλά χρόνια δεν παρακολουθώ στενά, όπως παλιά, τον χώρο αυτόν της μουσικής. Έχω μείνει στην δεκαετία του '80.

Μαύρος Γάτος είπε...

Α, έπεσα έξω κατά μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα... αλλά όσον αφορά τον Τεκμπιλέκ, αυτές τις παραδοσιακές μουσικές της Μικράς Ασίας έχει περισώσει και ανδείξει. Ή μάλλον, αυτές είναι που τον έχουν αναδείξει. Συγκεκριμένα, ο Χορός των Δερβίσηδων, του Ικονίου, είναι για μένα αριστούργημα. Κάποια βράδια κλείνω τα φώτα και τον χορεύω κυκλικά, ως την τελική περιστροφική κορύφωση... επιφυλάσσομαι να το ανεβάσω, θα σάς ειδοποιήσω.