1/3/10

Πώς ακούγεται μια ζωγραφιά;

Αυτή ακούγεται έτσι:

Ο θείος Ξενάκης, κατά τη δεκαετία ’70, έφτιαξε την ΠΟΛΥΑΓΩΓΙΑ: ένας καμβάς-οθόνη που ζωγραφίζεις πάνω του … μουσική. Πίστευε ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, προγράμματα βασισμένα στη λογική "ζωγραφίζω τη μουσική" θα έδιναν τη δυνατότητα στον καθένα, κυρίως μάλιστα στους μη μουσικούς με τη συμβατική έννοια, να χαρούν και να εξερευνήσουν τη μουσική δημιουργία, κι ίσως-ίσως κάποτε η σύνθεση με αυτή την "ζωγραφική" μέθοδο να έσπαγε τα στεγανά τού να είναι η μουσική δημιουργία προνόμιο ειδικευμένων και σπουδασμένων. Ίσως μάλιστα, αν αυτού του τύπου τα προγράμματα έμπαιναν από νωρίς στην γενική παιδεία, από το νηπιαγωγείο κιόλας, τότε κάποτε - άμποτε, θα γινόταν η ονειρεμένη σύγκλιση του μελλοντικού ερασιτέχνη συνθέτη με τον τωρινό επαγγελματία, και θα φτάναμε, λέει, σε μία παγκόσμια κοινωνία όπου όλοι θα ήταν "και συνθέτες".

Το πρόβλημα ήταν ότι η Πολυαγωγία ως μηχάνημα του ’70 – το ‘82 την είχα πρωτοδεί στο ΚΣΥΜΕ – ήταν τεράστια σε όγκο. Και φυσικά πανάκριβη, απλησίαστη ..., προσιτή μόνο για επιχορηγούμενα ιδρύματα. Είχε αγοραστεί από το ΚΣΥΜΕ με κονδύλια τού Υπουργείου Πολιτισμού. Ήταν, βλέπετε,  η εποχή που η υπολογιστική δύναμη ήθελε … τα κυβικά της. Οι επεξεργαστές και οι αποθήκες μνήμης ήταν … ψυγεία ολόκληρα – θυμάστε οι συνομήλικοι το διαστημόπλοιο Enterprise. Όμως, εν τω μεταξύ άλλαξαν πολλά. Καθένας μας στο σπίτι του έχει έναν υπολογιστή με πολλαπλάσια δύναμη επεξεργασίας από τις μονάδες που έστειλαν το APOLLO στο Φεγγάρι. Και επειδή οι πραγματικοί φιλόμουσοι είναι και φιλάνθρωποι …. ένας καλός κύριος, ονόματι Thomas Baudel, έφτιαξε μια Πολυαγωγία για όλους. Την ονόμασε HighC. Το HighC είναι μια, βοηθούσης της τεχνολογικής εξέλιξης, οικονομημένη στο μέγεθος Πολυαγωγία, που χωράει/δουλεύει ακόμα και σε ένα notebook.

Λοιπόν, σας παρακαλώ να δοκιμάσετε. Κατεβάστε το HighC. Είναι δωρεάν. Είναι ένα απλό πρόγραμμα, που χρησιμοποιεί ως υπόβαθρο το JAVA (αν δεν το έχετε – που αποκλείεται να μην το έχετε στον υπολογιστή σας – κατεβάστε την τελευταία έκδοσή του). Αφού βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκατεστημένο το JAVA, εγκαταστήστε το HighC από εδώ.
Θα έχετε στην οθόνη σας έναν καμβά. Έναν καμβά το ίδιο εύκολα κατανοητό με την Ζωγραφική των Windows. Τα ηλεκτρονικά σας πινέλα και οι μπογιές σας θα αντιπροσωπεύουν περιβάλλουσες (envelopes) και κυματομορφές (waveformes). Μη σας τρομοκρατούν οι άγνωστοι όροι. Μπορείτε να τους ξεχάσετε και να τους λέτε απλώς πινέλα και μπογιές – ο φίλτατος Thomas Baudel έχει φτιάξει πολύ καλό help, καθώς και ένα πολύ καλό forum και μια σελίδα στο Myspace. Πιστέψτε με ότι θα διασκεδάσετε ζωγραφίζοντας την μουσική σας…. Θα σύρετε με το ποντίκι μια γραμμή και .... ουουουίν..... θα την ακούσετε .. με κάθε σημασία (και τζάμπα).

10 σχόλια:

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

και θα φτάναμε, λέει, σε μία παγκόσμια κοινωνία όπου όλοι θα ήταν "και συνθέτες".

To όραμα του μου θύμισε τον Αλβιν Τόφλερ και το Τρίτο Κύμα.θα φτάναμε έλεγε εκείνος,σε μια κοινωνία όπου εξ αιτίας των κομπιούτερ (θα δούλευαν αυτά για πάρτη μας) θα είχαμε άφθονο ελεύθερο χρόνο και θα δουλεύαμε ελάχιστα. Τόσο που δεν θα χρειαζόμασταν " και δέκατο τέταρτο μισθό":))))

Το παιγνιδάκι εξαιρετικό.

χ.ζ. είπε...

επειδή τα μουσικά θέματα με ενδιαφέρουν, εις τη μουσική σκολή που πάγαινα μας μάθαιναν το Metasynth, βασισμένο στις ίδιες ακριβώς ιδέες, όμως για Mac. Απλά δεν είναι free...Τσεκάρε τέ το αν θέλετε

http://www.uisoftware.com/MetaSynth/index.php

έχει και βιντεάκια στο youtube.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

χ.ζ. είδα το Metasynth. Είναι εντυπωσιακό εργαλείο και με πολύ πιο εξελιγμένο interface και design. Όμως ο κόσμος τού Mac είναι ολίγον τσουχτερός για το πορτοφόλι. Το πρόγραμμα απ’ ό, τι είδα κοστίζει «μόνον» … 599 $, ενώ η καημένη η professional έκδοση του HighC 29.90 €. Ο Thomas Baudel έχει υποσχεθεί ότι στο άμεσο μέλλον το πρόγραμμα θα το κάνει rewire, οπότε θα μπορούμε να ζωγραφίζουμε και να οδηγούμε μέσω της ζωγραφιάς μας άλλα VST instruments. Έτσι, θα εξαλειφθεί αρκετή απόσταση ουσιαστική (όχι ντιζαϊνάτη) μεταξύ HighC και Metasynth.

χοιροβοσκέ, όχι ότι δεν θα συμφωνήσω ότι έτσι είναι τα πράγματα, αλλά ας δούμε γιατί οι ωραίες ιδέες καταντούν ουτοπικές. Επειδή, όλοι λατρεύουμε να παραμένουμε στο γνωστό. Εγώ πάντως τον 14ο μισθό για φέτος, ίσως και για το μέλλον, τον εξοικονόμησα. Παίζοντας με το HighC, παίρνω άμεση ικανοποίηση και δεν χρειάζομαι άλλες άμεσες απολαύσεις που κοστίζουν, δηλαδή ουίσκια, σουβλάκια, πίτσες ….

Ανώνυμος είπε...

Πάντως είναι πιο ενδιαφέρον όταν η μουσική δημιουργεί εικόνες.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Συμφωνώ ανώνυμε.

Αλλά με μία δόση επιστημονικής φαντασίας θα προέβλεπα ότι αυτό που τώρα βρίσκεται στα σπάργανα με την μορφή των Visualizations που διαθέτουν οι διάφοροι players (και που φτιάχνουν αυτές τις ακολουθίες σχημάτων και χρωμάτων καθώς παίζουν μουσική) κάποτε ίσως εξελιχθεί τόσο που θα είμαστε σε θέση να "σώσουμε" τις εικόνες που φτιάξαμε στην φαντασία μας ακούγοντας μια μουσική και να τις προβάλλουμε.

Michael Sc είπε...

Τι μου θυμίσατε!
Απίστευτη εφεύρεση η πολυαγωγία!
Είχα κι εγώ την ευτυχία να κάνω μια εργασία στα hertz εκείνου του τραπεζιού, στο Χολαργό!

Τι να γίνονται σήμερα οι άνρθωποι του ΚΣΥΜΕ; Υφίσταται το κέντρο, ξέρετε;

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Αγαπητέ Michael Sc,
στο ποστ έχω ένα link για το ΚΣΥΜΕ. Η τελευταία δραστηριότητά του έγινε Γενάρη του 2009, όπως θα δείτε. Άλλα δεν ξέρω.

Michael Sc είπε...

Ευχαριστω!

Rodia είπε...

Ευχαριστω πολυ!
Να εισαι καλα Γερασιμε :)

iamaticus είπε...

ΓΕΙΑ ΧΑΡΑ!!!!!
Σας βρισκω με ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ,εγω προ-γερων ηδη,ψαχνωντας με την ΑΦΗ,για ΜΟΥΣΙΚΕΣ!!
Να οπως ο τυφλος,ψαχουλευει ενα ΓΛΥΠΤΟ,ΜΙΑ ΠΕΤΡΑ,ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΤΑ ΣΩΜΑΤΑ...ανακαλυπτει τη ΜΟΥΣΙΚΗ που τα φτιαξε!!!

Ελα τωρα νανε καλα... το "ΔΕΣΠΟΙΝΑΡΙΟΝ",ΠΟΥ ΜΕ ΧΑΡΙ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ.(ευχαριστιες).

ΓΕΡΑΣΙΜΕ μιλαω πρωτα σε σενα γιατι μου φανηκε, οτι εχεις (ακριβως) τις αναλογες με μενα εμμονες (ψαξτο αν σου ερθει στις αναρτησεις του ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009,στο blogaki μου).
Να εξηγουμαι:
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ Ο ΞΕΝΑΚΗΣ,συχνα το κανουν οι ΤΥΦΛΟΙ,μονο που αντι για τ ΖΩΓΡΑΦΙΕΣ..ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ..ΓΛΥΠΤΑ!!
Ετσι γινονται καλοι ΜΟΥΣΙΚΟΙ,ΠΟΙΗΤΕΣ κλπ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ