9/4/09

Υπερκόπωση



Σαφώς μαζοχιζόμενος, παρακολουθώ πολιτικές ειδήσεις συστηματικά εδώ και μια βδομάδα. Είναι σαν τη δίαιτα της τουλούμπας: τρώγε τουλούμπες για δέκα μέρες-δυο βδομάδες-ένα μήνα, μέχρι να τις μπουχτίσεις. Στο μεταξύ έχεις πάρει 15 κιλά και το ζάχαρό σου έχει φτάσει στη Ζαχάρω (με Ζήτα κεφαλαίο).

Αν βαριέστε να διαβάστε το υπόλοιπο, πηγαίνετε εδώ. Μια χαρά τα λέει.

Αν δε βαριέστε, συνεχίζω.

Ι.

Είναι τελικά πολύ προβλέψιμος ο τρόπος που η εξουσία διαχειρίζεται την εξέγερση του Δεκεμβρίου. Πρώτα χαϊδολογήματα ("ναι μωρέ τα τσαμένα τα παιδιά, δίκιο έχουν") αλλά και προπαγάνδα ("καίγεται η Εθνική Βιβλιοθήκη, φωτιά στη Βουλή, διάρρηξη οπλοπωλείου στην Ομόνοια, πυρηνικές κεφαλές στο Ντα Κάπο" κτλ.).

Μετά ατέρμονη ανάλυση και κοζερί, μπούρου-μπούρου και αμπελοφιλοσοφίες, από αριστερότερους των εξεγερθέντων, ορθότερους των εξεγερθέντων, αδεσμευτότερους των εξεγερθέντων, ανενταχτότερους των εξεγερθέντων, αναρχικότερους του Βασιλέως. Κι από -- συγγνώμη για τη λέξη -- κοινούς ρουφιάνους. Είπαμε, να πουληθούμε. Ντάξει. Αλλά έχει κι η ρουφιανιά τα όριά της.

Ακολουθεί ο κατήφορος: αντεξουσιαστές, αναρχικοί (ΜΠΟΥ!) --> ταραχές, ταραξίες --> κουκουλοφόροι, κουκουλοφορία --> έγκλημα, εγκληματικότητα, εγκληματίες. Όλα στη μπετονιέρα. Καλλιέργεια φόβου και τρόμου. Σήμερα οι Δίδυμοι Πύργοι, αύριο το σπίτι σου στο Westchester. Μια στιγμή, όμως: για κάτι τέτοια δεν κοροϊδεύαμε τα αμερικανάκια το 2001; Τουλάχιστον εκείνοι είχαν έναν εχθρό (που τον σπονσοράριζαν, άλλοι κι εκείνοι). Εμείς τον κατασκευάζουμε και τον μετασκευάζουμε. Κάθε φορά και πιο αποκρουστικό, με βάση κλεφτές ματιές στο απείκασμα του εαυτού μας στον καθρέφτη (όπως πάει και το στερεότυπο "εικόνα σου είμαι κενωνία και σου μοιάζω").

ΙΙ.

Εδώ και πέντε χρόνια ήθελα να το πω, αλλά ήθελα να κρατήσω το επίπεδο στο παλιό μπλογκ. Εδώ που είμαστε κοινόβιο, δε με νιάζει:

Πείτε στον ατάλαντο καραγκιοζοπαίχτη να πάψει να κουνάει τα χέρια του. Δε μας βγάζει συμπάθεια. Δε φαίνεται πιο λεβένταρος από όσο είναι. Ότι κι αν του είπαν οι μάγοι, τζουτζέδες και τσαρλατάνοι του που αυτοαποκαλούνται επικοινωνιολόγοι, δεν τον κάνει λαϊκότερο. Ούτε εκφραστικότερο. Κι αυτό να το ξέρει κι ο αδαής παιζοκουβαδάκιας που θα τον διαδεχτεί. Να το κάνω λιανό, πιο σλόγκαν:

Μην κουνάτε τα χέρια σας με αποφασιστικότητα και ευθύνη.

Χαμογελάστε ηλίθια σαν τον Μπλαιρ. Πείτε καμμιά άθλια μαλακία σαν τον Μπερλουσκόνι. Κοιτάξτε αλεπουδίσια το μέλλον σαν τον Πούτιν. Αλλά

Μην κουνάτε τα χέρια σας σε ορθές γωνίες με κοφτές, ρωμαλέες και αντρίκιες κινήσεις.

ΙΙΙ.

Καταλαβαίνω ότι ο έλληνας κυρίως για την πόζα ενδιαφέρεται. Είναι αυτό που οι ανθρωπολόγοι λένε face και που εξυψώνεται σε 'κούτελο' και 'φιλότιμο' υπό ευτυχείς συγκυρίες, σε 'τιμή'. Μεσογειακή αρρώστια ή και ιδιοσυστασία, άμα προτιμάτε.

Καταλαβαίνω ότι τα κλαμένα μήντια, τα σπαραχτικά δελτία ειδήσεων, η καλλιέργεια πανικού για το έγκλημα και τους αλλοδαπούς δρούνε σαν λιπαντικό ώστε να έχουμε πιο ομαλή επιβολή αντιλαϊκών μέτρων που δε θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κρίσης (αλλά θα βοηθήσουν κάποιους να συνεχίσουνε να κερδοφορούν σε καιρούς λίμας και αψιλίας). Άλλωστε, είναι γνωστό: οι φτωχοί φταίνε για όλα. Οι φτωχοί πάνε κι εγκληματούν χωρίς να έχουν εξασφαλίσει λεφτά για 'ποινικολόγο' πρώτα. Οι άσχετοι.

Αντιλαμβάνομαι ότι αιώνες στέρησης, καταπίεσης και υποκρισίας έχουν καλλιεργήσει ένα ήθος που επιτρέπει στον καθένα μας να εκτονώνεται συμβολικά ή και δι' αντιπροσώπου: είτε με το καρναβάλι, είτε με την πάλαι ποτέ τσόντα, είτε με το σκυλάδικο, είτε με τον Λαζόπουλο.

Αλλά από τίποτε από τα παραπάνω, ακόμα κι αν τα συναθροίσουμε, δεν προκύπτει ότι μπορείτε να μας κοροϊδεύετε όλους συνέχεια. Είπαμε: ή όλους για λίγο, ή μερικούς συνέχεια. Απλή λογική.

Άσχετο υστερόγραφο: Ξύπνησαν κι αυτοί.

9 σχόλια:

Rodia είπε...

Ολα καλά, αλλά μη του λες να μη κουνάει τα χερια του! Αμα σταματήσει να τα κουνάει, πώς θα χάσκουμε προσέχοντας μη χάσουμε καμια "κίνηση";
συναρπαστικότατον (βάλτε μια ακομα επιλογη παιδια)

gasireu είπε...

και άμα δεν κουνήσει χέρια-με κολλημένα δάκτυλα-και ξεσυναρμολογηθεί από την προσπάθεια ευθυγράμμισης;
δεν παίζει ε;
βάλτε ένα ''και γαμώ τα ποστ''!
επίσης με το ''παιζοκουβαδάκιας'' νομίζω ότι συνεχίζεται άξια η νόρμα που ξεκίνησε το ''αφυψηλέας''!

Rakasha είπε...

Χμ, αδυναμία του πολιτικού προσωπικού, σκανδαλολογία σε πραγματικό και φαντασιακό επίπεδο, φοβίες μειονοτήτων, επικράτηση ακραίων φωνών, τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει - α, Troisiéme République του μεσοπολέμου...

kukuzelis είπε...

Ηράκλειο Κρήτης. Στο παρκινγκ. Να πάρω το αμάξι μου. Διαδήλωση για την "κατάληψη του Ευαγγελισμού". Συμμετέχοντες στη διαδήλωση γράφουν με σπρέυ συνθήματα στους τοίχους. Καταστηματάρχης διαμαρτύρεται: "Ρε παιδιά...". Σε ελάχιστο χρόνο περικυκλώνεται από διαδηλωτές με άγριες διαθέσεις. Τόσο άγριες που τα έκανα πάνω μου. Η αλήθεια είναι ότι τα κάνω πάνω μου εύκολα, όμως... Μάλλον δεν τον ήξεραν, μάλλον δεν τους ήξερε. Μια κουβέντα είπε, και υποχρεώθηκε να χωθεί στα γρήγορα στο κατάστημά του. Ίσως και να ήταν ευτυχής που δεν του το σπάσαν... "Καλλιέργεια φόβου και τρόμου [από την εξουσία]";

*

Sraosha είπε...

@Rodia, gasireu: Ειλικρινά, χρόνια κρατιόμουν.

@Rakasha: Ε, ναι, τα γνωστά περί επανάληψης ως φάρσας...

@kukuzelis: Την προσωπική και κάπως υποκειμενική κριτική μου στις μεθόδους των διαδηλωτών και των εξεγερμένων την έχω κάνει πολλές φορές εδώ. Να σου πω όμως ένα περιστατικό κι εγώ:

Παραμονή Χριστουγέννων, Ερμού. Διαδήλωση. Χαίρομαι εξεγερτικά και σηκώνω εμφανώς τη μηχανή. Έρχεται τρέχοντας μια φωνακλού με χειρουργική μάσκα στο πρόσωπο κι αρχίσει να γκαρίζει αυστηρά (φιλόλογο σε γυμνάσιο μου θύμισε): 'σβήσε τη φωτογραφία'. Αρνούμαι. Επανάληψη τρεις φορές (το έχουμε και αυτό στην Ελλάδα, είμαστε στο repetitio mater studiorum).

Ήθελα να της πω ότι κάνει τον μπάτσο εκείνη την ώρα, αλλά το αίμα μου είχε κρυώσει. Της εξήγησα όμως ότι δε θα σβήσω τίποτα, ότι δεν έχει να φοβάται τίποτε από μένα (αυτό καταλαβαίνω ότι της ήτανε δύσκολο να το πιστέψει) κι ότι στο κάτω-κάτω μαζί τους είμαι. Πάρα πολύ δύσπιστα, μπατσοβλεφαριάζοντάς με, έφυγε υπό το βλέμμα ενός μπροστάρη. Η φωτογραφία βγήκε χάλια έτσι κι αλλιώς.

Με ενόχλησε και με προβλημάτισε η συμπεριφορά της. Δείχνει όμως ότι βλάκες υπάρχουνε παντού. Πράγμα που θα έπρεπε να ξέρω.

Ωστόο, τον φόβο δεν τον καλλιεργούνε και δεν τον διαδίδουν ούτε τέτοια περιστατικά, ούτε ο ανθρωπάκος στο Ηράκλειο που εκφοβίστηκε άγρια. Τον φόβο ότι εγκληματίες, ξένοι και κουκουλοφόροι αντεξουσιαστές, που είναι ένα πράμα, καραδοκούνε για να μας κάψουν το hyundai τον καλλιεργούν οι γνωστοί γνωστοί των ΜΜΕ.

Παρεμπιπτόντως, σιχαίνομαι το γράψιμο συνθημάτων στους τοίχους, πρόκειται για προϊστορική πρακτική που δεν εξυπηρετεί τίποτα στην εποχή μας.

Ανώνυμος είπε...

Η αντιπαραβολή του φασισμού των διαδηλωτών έναντι εκείνου των φορέων της εξουσίας οδηγεί σε ατέρμονο εγκεφαλικό πινγκ πονγκ.

Ο τραμπουκισμός αποτελεί ένα δημοφιλέστατο μέσο που υιοθετείται από κουκουλοφόρους, μπάτσους και γραβατοφόρους. Η διαφορά σχετίζεται με το κίνητρο άσκησης βίας. Στην περίπτωση των δυο πρώτων είναι η εκτόνωση, των δεύτερων είναι η διατήρηση των κεκτημένων (κλοπιμαίων).

Υπάρχει η εξής σημαντική διαφορά μεταξύ των τριών ομάδων: οι κουκουλοφόροι δε θα χτυπήσουν τη γριούλα ή παιδάκια – καλά καλά δε χτυπάνε κανέναν. Οι άλλοι δυο βαράνε αλύπητα προς κάθε κατεύθυνση, ο ένας με το κλοπμ και τα χημικά και ο άλλος με τους νόμους, τη φορολογία, τη διαφθορά, τα μμε, κλπ.

Όποτε βλέπω τον μπούμπη να κάνει τα χορευτικά του στην τιβί σκέφτομαι ότι είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας και με πιάνει ντροπή.

Εδαγκωμένη

Ανώνυμος είπε...

* δεύτερων = τρίτων
κλοπμ = κλομπ

Εδαγκωμένη Δυσλεξίδου

anepidoti είπε...

κι ο παιζοκουβαδάκιας άρχισε να τα κουνάει..
μάλλον έτσι τούπαν
πως κάνουν οι άρχοντες

Ανώνυμος είπε...

Εξέγερση; Ουαχαχαχα!