*
[Προσθήκη, 21/04/2009:]Αφού τελειώσεις το διάβασμα, ψάξε να βρεις ένα άρθρο των Χανιώτικων Νέων (μέσω talos, στο buzz).
*
Ένα άρθρο των ΝΕΩΝ:
«Ξανανοίξτε τις κεραίες. Έρχεται Πάσχα, περιμένουμε τουρίστες. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο χωρίς κινητό τηλέφωνο». Την έκκληση αυτή προς τις τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας διατύπωναν επίμονα μέχρι και χθες ο Δήμος και κάτοικοι της περιοχής Κισσάμου Χανίων. [...] Ήταν οι ίδιοι που πριν από λίγο καιρό είχαν προσφύγει στο Πρωτοδικείο Χανίων, ζητώντας τη διακοπή της λειτουργίας των κεραιών [κινητής τηλεφωνίας], επειδή δεν διέθεταν Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ)! [...] Προσωρινή απόφαση του Πρωτοδικείου [...] έκανε δεκτή την προσφυγή των κατοίκων»
Και μια απάντηση (του neTpen, σε σχόλιο του zoutiri).
Από το σχόλιο του zoutiri:
«[…] το γενικότερο πρόβλημα στην Ελλάδα, [είναι] που από την μια στα χαρτιά έχουμε τρομερά μαξιμαλιστικούς στόχους, από την άλλη στην πράξη δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε ούτε 10% και καταλήγουμε σε γελοιότητες. Υποθέτω ότι κάθε κίνηση, μεταρρύθμιση ή ακτιβισμός πρέπει να το λαμβάνει αυτό υποψιν όταν ζητάει ή προωθεί κάτι.»Η απάντηση του neTpen:
«Θα μου επιτρέψεις να μη συμφωνήσω στο τελευταίο. Η΄ οι νόμοι θα πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστικοί στις προϋποθέσεις ή η Διοίκηση πιο γρήγορη στη διεκπεραίωση των σχετικών φακέλων. Το λάθος δεν είναι στις διεκδικήσεις.»
*
"Η΄ οι νόμοι θα πρέπει να γίνουν πιο ρεαλιστικοί στις προϋποθέσεις ή η Διοίκηση πιο γρήγορη στη διεκπεραίωση των σχετικών φακέλων."Να λοιπόν δυο ακόμα αιτήματα προς διεκδίκηση! Είναι προφανές ότι πρέπει να γίνουν κάποτε και τα δύο. Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο θα γίνουν πραγματικότητα; Ποιες είναι οι προϋποθέσεις πραγμάτωσής τους;
Στη περίπτωση του Κισσάμου, θα μου φαινόταν ανεδαφικό αν μαζί με την κατάργηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, μέχρι να ολοκληρωθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), οι κάτοικοι διεκδικούσαν ταυτόχρονα και επιτάχυνση της διεκπεραίωσης του σχετικού φακέλου. Ακόμα πιο ανεδαφικό θα μου φαινόταν αν ξεκινούσαν τον αγώνα τους με αίτημα την πιο γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων που άπτονται κάθε είδους ζητήματος.
Διαβάζοντας το άρθρο της εφημερίδας δεν κατάλαβα τι ακριβώς πράγμα θα ήταν μια ΜΠΕ των κεραιών στον Κίσσαμο, η οποία θα έπρεπε να έχει προηγηθεί της τοποθέτησής τους. Λογικά πρέπει πρώτα να γίνει κάτι και μετά να μελετήσεις τις επιπτώσεις του. Επιπλέον μια επιστημονική μελέτη δεν είναι τυπικό θέμα. Έχει τη δική της λογική. Ακόμα και αν "η Διοίκηση [ήταν] πιο γρήγορη στη διεκπεραίωση των σχετικών φακέλων" πάλι θα μπορούσε να καθυστερήσει για πολύ χρόνο η έκδοση ενός πορίσματος. Επιπλέον, όταν προκύψει κάποιο πόρισμα μπορεί κάλλιστα να είναι ασαφές. Βέβαια δεν αποκλείεται στα οικολογικά ζητήματα (ή τα ζητήματα υγείας, διότι για την υγεία τους φοβούνται, νομίζω, οι κάτοικοι), στα οικολογικά ζητήματα λέγω, δεν αποκλείεται τα πορίσματα των μελετών να προκύπτουν μέσα σε αυστηρά καθορισμένο χρονικό διάστημα. Ιδιαίτερα αν ξέρεις από τα πριν το συμπέρασμα. Δεν ξέρω.
Το άλλο που δεν ξέρω, και ίσως είναι το σημαντικότερο, είναι αν μπορούμε να μιλάμε τσουβαλοειδώς για κατοίκους του Κισσάμου. Δεν έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ρεπόρτερ. Η φράση "ο Δήμος και κάτοικοι της περιοχής Κισσάμου Χανίων [ζητούν κτλ]" δεν μου λέει και πολλά πράγματα. Δεν υπάρχει αντιπολίτευση στον Δήμο; Δεν ακούστηκαν αντίθετες απόψεις; Θεωρώ πιθανό ότι ο ρεπόρτερ με αυτές τις γενικότητες προσπαθεί να καλύψει κάποιους. Η γνώμη μου είναι ότι πιθανότατα πρόκειται για σπέκουλες τοπικών πολιτικών παραγόντων, με πρόσχημα την υγεία των κατοίκων, μόνο που το πράγμα δεν τους βγήκε όπως ακριβώς θα ήθελαν.
Εδώ που τα λέμε, τελικά, μια ζωή χωρίς κινητά δεν θα ήταν κι άσχημη.
ΥΓ ΤΑ ΝΕΑ, Παρασκευή 17 Απριλίου 2009: "Η επαναλειτουργία των κεραιών άρχισε τελικά χθες το πρωί."
Τελικά εφαρμόζονται οι νόμοι ή όχι; Μπορεί οι προσωρινές αποφάσεις να μην εφαρμόζονται. Και οι εταιρείες να σταμάτησαν την λειτουργία των κεραιών τους για τους δείξουν αυτές... Αλλά τότε, πάλι κάποιος νόμος θα πρέπει να παραβιάστηκε...
4 σχόλια:
Δυστυχώς το Διοικητικό Δίκαιο βρίθει γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Οι περίπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες είναι συχνά ο τρόπος τού κεντρικού Κράτους να μην υλοποιεί ουσιαστικά όσα εξαγγέλλει. Οι αγκυλώσεις αυτές υπάρχουν τόσο σε επίπεδο αφηρημένων προβλέψεων (πώς καταστρώνεται από τον Νόμο η κάθε διαδικασία, ποιοι ορίζονται συναρμόδιοι κλπ κλπ), όσο και σε επίπεδο πραγματικής λειτουργίας των Υπηρεσιών (οργάνωσης, επάνδρωσης, εξοπλισμού τους αλλά και νοοτροπίας τους).
Είναι εξωφρενικό - αν είναι αληθινό - να απαιτούνται δύο χρόνια για τη σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για μια κεραία τηλεφωνίας! Μπορεί να γίνει και αλλιώς. Σίγουρα.
Εν πάση περιπτώσει, πρέπει να εδραιωθούν και στην Ελλάδα τόσο η νοοτροπία, όσο και η υποδομή για επίκαιρες και ουσιαστικές γνωματεύσεις από επιστημονικούς φορείς σε έργα που άπτονται τού Περιβάλλοντος, της Χωροταξίας, της Δημόσιας Υγείας κ.λπ. (κάτι για το οποίο χρόνια παλεύει το ΣτΕ). Μέχρι στιγμής, κάτι τέτοιο σαμποτάρεται ανερυθρίαστα (προφανώς διότι οτιδήποτε εκφεύγει από τη μικροπολιτική σφαίρα τυγχάνει εχθρικής αντιμετώπισης, ως λιγότερο ελέγξιμο, λιγότερο πρόσφορο για επηρεασμούς).
Μακάρι οι κάθε λογής διεκδικήσεις να είχαν την ωριμότητα (και την προαπαιτούμενη γνώση) να περιλαμβάνουν και το αίτημα για εξορθολογισμό των σχετικών κάθε φορά διαδικασιών. Ωστόσο, δεν εννοούσα αυτό. Εννοούσα ότι οι κινητοποιούμενοι δεν πρέπει να ενδίδουν σε μια κυνική, παθητική, μοιρολατρική και ηττοπαθή αποδοχή τής κατάστασης ("τι να διεκδικούμε τώρα, αφού τους ξέρεις..."), εννοούσα επίσης ότι πρέπει να εστιάζουν στο τελικό, πρακτικό αποτέλεσμα και να μην ικανοποιούνται από αφηρημένες εξαγγελίες. Εν προκειμένω: οι κάτοικοι έπρεπε να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις (με ή χωρίς τις κεραίες), πιέζοντας για γρήγορη διευθέτηση τού θέματος. Το "θέλει δύο χρόνια για να γίνει η μελέτη, μείνετε χωρίς κινητά ως τότε" είναι ένας απαράδεκτος εκβιασμός, στον οποίο δυστυχώς ενέδωσαν (εκτός αν συνεχίσουν).
Υ.Γ. Ευχαριστώ για τα καλά λόγια!
Στα ωραία και ελπιδοφόρα, να κρατάτε μικρό καλάθι. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων,μόνον με την ευήθεια των υπολοίπων νεοελληνικών μελετών μπορούν να συγκριθούν.Καμία έγκρισή τους δεν γίνεται επί της ουσίας.
Στόχος όλων αυτών των "μελετών" είναι το μασκάρισμα συγκεκριμένων προθέσεων και το συγχωροχάρτι προς το τμήμα της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκεται.
Κύρια ευθύνη; μα φυσικά, οι "μελετητές" και το σύστημα copy@ paste. Και μη μου αρχίζετε τώρα ιστορίες με "άριστες μελέτες" που υπάρχουν, διότι σαφώς υπάρχουν. Με μόνη διαφορά ότι πληρώνονται μόνον από τους "μισητούς νταβατζήδες" αφού είναι οι μόνοι που μπορούν να συντηρούν πολυάνθρωπα γραφεία ειδικών με συνεργασίες από όλον τον κόσμο.
Στην ουσία, φίλτατοι, έχουμε πάρει μερικές ρωγμές του ευρωπαϊκού ελεγκτικού συστήματος και τις έχουμε μετατρέψει σε βασιλικές οδού, πανταχόθεν επαινούμενες. Η ΜΠΕ που καθυστερούσε και τώρα ακυρώνεται ,είναι κάτι παραπάνω από έναν κύκλο με κέντρο το σημείο εγκατάστασης της κεραίας και μερικά κοπιπασταρισμένα στοιχεία από πίνακες, άντε και ολίγες μετρήσεις επί τόπου;
Κακώς λέγονται μελέτες.Πρόκειται για μίνι σενάρια περιβαλλοντικών επιπτώσεων που "αποδεικνύουν" το εξ' αρχής ζητούμενο (είτε ότι το έργο είναι ολέθριο για το περιβάλλον είτε ότι το αφήνει παντελώς ανεπηρρέαστο).Δημιουργούν ένα νέο πεδίο ασάφειας, γραφειοκρατίας, συναλλαγής και πελατειακών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα της διοίκησης.
Και βέβαια άνισης μεταχείρισης.
Κατά τη γνώμη μου επείγει ένα ενιαίο, λεπτομερέστατο και αυστηρότατο χωροταξικό με καθορισμό των χρήσεων γης σε όλη την ελλάδα (σε συνδυασμό με αυστηρά όρια εκπομπών, αντικειμενικές μέσες τιμές παραγόμενων αποβλήτων ανά δραστηριότητα, κανονισμούς για τις μεθόδους διαχείρισης, προδιαγραφές για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων κλπ. όλα copy/paste από νομοθεσίες πιο προηγμένων χωρών) με μια λογική που να αφήνει μηδενικά περιθώρια για παρεκκλίσεις, διακρίσεις και κατά περίπτωση -βάσει "μελετών" και "επιστημονικά τεκμηριωμένων" εικασιών για περιβαλλοντικές επιπτώσεις-διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις .
Αλβέριχε, μιά και κυκλοφορούμε στις ατραπούς του φαντασιακού,νομίζω ότι ακόμη και το χωροταξικό, όπως το περιγράφεις, θα παραμείνει ως μνημείο διαπόμπευσης απ όλους μας. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε νέος νόμος, διάταγμα ,διάταξη ή κανονισμός ,περιέχει ήδη την ακύρωσή του, εξαιτίας της υπάρχουσαν νομολογίας. Ενας καταφερτζής νομικός αποκλείεται να μη βρεί ερμηνεία που να βολεύει τον όποιο υπαίτιο παραβίασης.(Είναι σα να μου λές ότι ως γραμματικός, δεν μπορώ να βρώ λέξεις γιά ισχυρό εγκώμιο ακόμη και υπέρ του Μπουμπούκου...)
Νομίζω ότι η μπίλια θα σκαλώσει σε κάτι απρόβλεπτο και ανακουφιστικό, που θα φέρει κατάθλιψη στους εκτός "νεανικού κοινού 25-44" και στους "νεανικούς" θα φέρει έναν Σαρδανάπαλο που θα λατρέψουν.
Δημοσίευση σχολίου