24/8/09

Sraosha: Everything burns, everyone screams

Νομίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια (από την Ηλεία και το Βατοπέδι και μετά, μέχρι και την πανελλήνια έκρηξη του Δεκέμβρη) πρέπει να έπεισαν και τους πιο αισιόδοξους ότι δεν υπάρχει περίπτωση συλλογικού κινήματος στην Ελλάδα: αδιαφορούμε εντελώς για τον δημόσιο χώρο και τον δημόσιο βίο πέρα από τα όρια της οικογένειας και του σπιτιού μας, η διαφθορά έχει εκλαϊκευτεί και εξυπηρετεί τους πάντες -- πλην εκείνων των λίγων που δεν έχουν ακόμα μπει στο κόλπο, οι πεποιθήσεις μας (αριστερές και δεξιές) παραμένουν προσκολλημένες στις κάθε λογής νομιμοφροσύνες.

Δυστυχώς, ο Τύπος μας φαίνεται να ζει στη άλλη, την Άνω, την ιδεατή Ελλάδα του Ελύτη. Μιλάνε για τις φετινές φωτιές με όρους οικολογικούς και καλαισθητικούς. Δεν ξέρω πού ζούνε όλοι όσοι τα λένε και τα γράφουν αυτά ή μάλλον δεν ξέρω ποιες νέες αναδυόμενες νομιμοφροσύνες προσπαθούν να υμνολογήσουν: αφού οδήγησαν μια ολόκληρη γενιά στην απαξίωση του αστικού τοπίου ως τσιμεντούπολης, κουτιών και άλλων τετοιων ανοησιών, η συντεχνία των δημοσιογράφων και των συν αυτοίς διανοητών παριστάνουν τώρα τις παρθενομάρτυρες του περιβάλλοντος και του ελληνικού δάσους.

Είναι πασιφανές για όποιον έχει κάποια αντίληψη κι έχει περάσει έστω και 10 μέρες από τη ζωή του έξω από τον Δακτύλιο ότι για τον Έλληνα η γη δε χάνει ποτέ, ότι τα δάση είναι γη μη καλλιεργήσιμη (άρα φύρα) και ότι μπορεί να αποφέρει κέρδος είτε ως καλλιεργήσιμη γη είτε ως φιλέτα για να χτίζει τη σπιταρώνα του ο κάθε λεχρίτης και το εξοχικό του ο κάθε σπιτόλαγνος φτωχομπινές. Άλλωστε, έτσι συμπεριφέρονται και οι δημόσιοι οργανισμοί της χώρας: με τις ευλογίες τους μετατρέπονται οι ανοιχτοί χώροι εντός των πόλεων σε μωλ και βίλατζ κι έτσι 'αξιοποιούν' τους χώρους χτίζοντάς τους.

Να το πω λιανά: η γη για την πλειοψηφία των Ελλήνων δεν είναι περιβάλλον, δεν είναι φυσική ομορφιά, δεν είναι το μέλλον των παιδιών του. Είναι περιουσιακό. Τους εμπρησμούς τους κάνουν οι ντόπιοι, οι τοπικές κοινότητες (και με την ανοχή και τη σιωπή τους). Δείτε έναν χάρτη των εμπρησμών τα τελευταία 20 χρόνια και αναρωτηθείτε: cui prodest? Οι "οικοπεδοφάγοι" του παπανδρεϊκού καταγγελτισμού δεν είναι εξωγήινοι, ούτε Τούρκοι, παρά ντόπιοι που θέλουνε να δώσουν αξία στη γη τους, τη γη που "παράλογα" και "ακατανόητα" το κράτος χαρακτηρίζει δασική περιοχή και δεν τους αφήνει να πλουτίσουν από αυτή.

Να το πω κι αλλιώς: ένας λαός με ανύπαρκτη αντίληψη δημόσιου χώρου, που γλείφει τα πατώματά του με χλωρίνες και πετάει τα σαρίδια στη δημοσιά και τα μπάζα στον γιαλό, ένας λαός που αυτοκτονεί από καρκίνο γιατί βάζει πενταπλάσιες δόσεις φυτοφάρμακα (μπας και πάρει και τρίτο αμάξι χωρίς δάνειο), ένας λαός που ψάχνει το κράτος όταν δεν τον ψάχνει το κράτος και ο οποίος διαβιώνει με μαύρα κατάμαυρα λεφτά (γι' αυτό ακόμα δε μας άγγιξε η κρίσ') χέστηκε για τα καημένα τα ελαφάκια, για τη διάβρωση (που θα τον πνίξει), για τα θλιβερά αποκαΐδια και για την επερχόμενη ερημοποίηση.

Εσύ, hypocrite lecteur, mon semblable, mon frère, τι θα προτιμούσες: 50 στρεμματα σκίνα και πουρνάρια ή -- άντε -- πευκάκια με κουνάβια κι αλεπούδες (που σου τρώνε τις κότες) ή 50 οικοπεδούμπες φιλέτο;

15 σχόλια:

Σίμος είπε...

Κάτι άσχετο με το ποστ σου, έχεις τίποτε εναντίον μου;

Sraosha είπε...

Κανονικά δεν απαντάω σε τέτοια σχόλια. Όμως γιατί; Από πού κι ως πού; Αφού δε σας ξέρω!

μ είπε...

"Να το πω κι αλλιώς: ένας λαός με ανύπαρκτη αντίληψη δημόσιου χώρου, που γλείφει τα πατώματά του με χλωρίνες και πετάει τα σαρίδια στη δημοσιά και τα μπάζα στον γιαλό, ένας λαός που αυτοκτονεί από καρκίνο γιατί βάζει πενταπλάσιες δόσεις φυτοφάρμακα (μπας και πάρει και τρίτο αμάξι χωρίς δάνειο), ένας λαός που ψάχνει το κράτος όταν δεν τον ψάχνει το κράτος και ο οποίος διαβιώνει με μαύρα κατάμαυρα λεφτά (γι' αυτό ακόμα δε μας άγγιξε η κρίσ') χέστηκε για τα καημένα τα ελαφάκια, για τη διάβρωση (που θα τον πνίξει), για τα θλιβερά αποκαΐδια και για την επερχόμενη ερημοποίηση".

Ταύτιση απόψεων (όχι πως λέει και κάτι τρομερό αυτό βέβαια, αλλά για τα πρακτικά).
Τώρα να δείτε τί θα γίνει με τη γρίπη. Θα φάμε τόσα αντιϊκά χάπια που στην Ελλάδα ΜΟΝΟ ο ιός θα γίνει τόσο ανθεκτικός στην αγωγή που θα τον εξάγουμε ως ουσιαστικά επικίνδυνο πλέον στο εξωτερικό!

Αλλά ας μην είμαι δραματικός και απαισιόδοξος. Ας πάω μια βόλτα στο δάσος να ηρεμήσω...

Καλησπέρα.

Juanita La Quejica είπε...

Θέλει και ρώτημα;

Rakasha είπε...

Πλην των εμπρηστών οικοπεδοφάγων, για την προέλευση και την πολιτεία των οποίων διόλου δεν διαφωνώ, θα ήθελα να προσθέσω μια αιρετική άποψη για τη λατρευτή ελληνική συνωμοσιολογία των εξωγήινων που προσγειώνονται σε δασάκια, τα καίνε με lazer για να παίξουν και ακολούθως αναχωρούν πάραυτα για τον πλανήτη Ερκολόμπους. Μίλησα τυχαία μετά τις πυρκαγιές του 2007 με τον Νίκο Μάργαρη, φρικτό υποτακτικό του Λαμπρακιστάν φυσικά, αλλά και περιβαλλοντολόγο εδώ και καμιά 50αριά χρόνια. Την εποχή λοιπόν που σύμπας ο ελληνικός τύπος κατάπιε αμάσητο το παραμύθι του «οργανωμένου σχεδίου» των εμπρησμών στην Πελοπόννησο μου είχε πει: «εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων, μη αποψιλωμένων, τα μισά από τα οποία σχεδόν στην αυλή του σπιτιού σου, αυθαίρετου ή μη, με αναρίθμητους σκουπιδότοπους και δάση ακαθάριστα με ξερά φύλλα και παρόμοια παντού και τη ζέστη στους 40 βαθμούς - κι εμείς ψάχνουμε τους εμπρηστές;» Και, πείτε με αφελή, αλλά μου φάνηκε πιο λογική ως θέση από τη συνήθη επωδό των ρεπορτάζ των '80s «στην περιοχή εθεάθησαν λίγο πριν εκδηλωθεί η πυρκαγιά δύο νέοι, 20 ως 30 ετών, με μηχανάκι».

Σίμος είπε...

Δεν διαπίστωσες ότι μέσω δικτύου μεταφέρονται αυτούσια τα πάθη σου; Ασχέτως αν γνωρίζεις κάποιον ή όχι.
Μεταφέρονται και κάποια καλά στοιχεία, κυρίως όμως τα αποβλητέα.
Με συγχωρείς για το δημόσιο σχόλιο αλλά είναι η αλήθεια.

greekgaylolita είπε...

Σαλτα και γαμησου τρολακι.

Sraosha είπε...

@Μάνο: Το θέμα της γρίππης ούτε να το συζητήσω δε θέλω. Το τι έχω ακούσει τους τρεις τελευταίους μήνες από σοβαρούς ανθρώπους υπερβαίνει ακόμα και τη σκανδαλοθηρική υπερβολή...

@juanita: Αγαπάτε τις αλεπούδες; :-Ρ

@Rakasha: Σίγουρα δεν είναι όλες οι πυρκαγιές, ίσως ούτε καν οι περισσότερες, αποτέλεσμα εμπρησμού. Γι' αυτό και κάνω λόγο για "χάρτη των εμπρησμών τα τελευταία 20 χρόνια", όχι των πυρκαγιών (ή 'πυρκαϊών', που λεν οι λαμπρακούκοι).

Sraosha είπε...

@σίμο: Όταν γράφουμε δημόσια μεταφέρονται στο κείμενο κάποια στοιχεία της προσωπικοτητάς μας αλλά ταυτόχρονα υλοποιούνται και χαρακτηριστικά μιας συγγραφικής (διαδικτυακής εδώ) περσόνας. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει ο αναγνώστης ποια είναι ποια, ακόμα κι ο πιο εξασκημένος...

@lolita: το 'σάλτα και' (χωρίς τη συνεχεια) είναι από τις αγαπημένες μου βρισιές.

5 pink flowers είπε...

poly kalo to post kai kairio... kai o thymos to ligotero themytos gia na min poume epithymitos! apla enimerotika ta tzitzikia xanavrikan ton rythmo tous meta apo toses meres

greekgaylolita είπε...

;-)

Σίμος είπε...

Δεν κατάλαβες μάλλον τί σου είπα. Γνωρίζω ποιοί είστε (ελαττώματα, αδυναμίες, μίση, κακίες), τόσο εσένα που με υποτιμάς Σραόσα, όσο και το Λόλα που με έβρισε και τους/τις υπόλοιπες. Δυστυχώς.
καλή συνέχεια και προσπαθείστε να μην αμύνεστε τόσο στον κόσμο που συναντάτε, πολλαπλασιάζετε το κακό.

Ανώνυμος είπε...

Να θέσω την συνηγορία μου υπέρ του Σραόση, γιά να πάρω με υπερηφάνεια το μερίδιό μου από την επιθετικότητα αυτουνού του Σίμου...

ΑΝΤΙΣΙΜΟΣ ΠΕΤΕΦΡΗΣ, ΕΚΛΥΤΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟΣ

Sraosha είπε...

@5 pink flowers: :-)

@Σίμο: Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω από πού συνάγετε ότι σας υποτιμώ.

@Ανώνυμο Πετεφρή, έκλυτο και καταστροφικό: Love all, serve all.

Παράλληλοι προβληματισμοί εδώ.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Οι Πουρναρίτες ζουν ... στα Ψηλά Βουνά.