16/12/09

Σκάβοντας στη λάσπηΜε το που βγηκαμε στο μπαλκόνι, ο Ρακάσα με ρώτησε "Πού τον έχεις κρύψει τον πρόεδρο, ρε μαλάκα; λέγε".

Το σκηνικό της τυμβωρυχίας: βροχή, αστραπές, βοριάς και σκοτάδι. Έριχνε καρέκλες εκείνο το βράδυ. Κάποιοι μ' έναν εκσκαφέα ανοίγουν τον τάφο. Φαντάζομαι Ρένφιλντ και Τρανσυλβανία αλλά αναρωτιέμαι ποιος και γιατί, αγνοώντας τα τσίρκα δηλώσεων γύρω από το θέμα.

Οπωσδήποτε έχουμε όλοι μας μια πολύ επιφανειακή εικόνα του κόσμου γύρω μας: Κύπρος είναι και κάποιοι που βεβηλώνουν με σχέδιο τον τάφο ενός πρώην προέδρου (όπως είναι και όσοι οικογενειάρχες, Έλληνες και Τούρκοι, σφάξαν ανέμελα και απερίσκεπτα γείτονες και γνωστούς το '63-'64 και το '74). Αυστρία είναι και οι κύριοι παιδεραστές και κατά συρροήν αιμομίκτες. Ιταλία είναι και ο ρατσισμός και η νοσταλγία του φασισμού. Σκανδιναβία είναι και οι σκίνχεντ. Βρετανία είναι και η έλλειψη οικογένειας τοξικά συνδυασμένη με τη βροντερή απουσία κοινωνικού κράτους (με αποτελέσματα όπως το υψηλότερο ποσοστό εφηβικών εγκυμοσυνών στον ανεπτυγμένο κόσμο). Ελλάδα είναι και οι ανελέητοι ξυλοδαρμοί συζύγων, ο ομαδικός βιασμός της Βουλγάρας μαθήτριας στη Μαλεσίνα (τι έγινε μ' αυτό;), ο Άλεξ που εξαφανίστηκε ενώ όλη η τοπική κοινωνία κοιτούσε κάπου αλλού.

Η φρίκη και η αγριότητα υπάρχουν παντού. Όχι μόνο στη Μέση Ανατολή και στην υποσαχάρια Αφρική. Βρίσκεται και κάτω από τις αφίσσες που διαφημίζουν παραδόσεις, πολιτισμούς, κληρονομιές, χαρούμενες οικογένειες. Απλώς καμμιά φορά δυσκολεύεσαι να καταλάβεις.

8 σχόλια:

Rakasha είπε...

Το είδα τη Δευτέρα στον Ελευθερουδάκη (αν και δεν νομίζω να ρίχνει φως στην τρέχουσα επικαιρότητα). Ουδέν καινόν υπό τον ήλιον, πάντως.

http://www.amazon.co.uk/Stealing-Lincolns-Body-Craughwell/dp/0674030397/ref=sr_1_1?ie=UTF8&s=books&qid=1260967260&sr=8-1

Ανώνυμος είπε...

Ω,ρέ λεβέντη, και ποιος σου είπε οτι Κύπριος έκανε αυτή την ανοησία;
Και τα παίρνεις μετά όλα σβάρνα; παραδόσεις, πολιτισμούς, κληρονομιές, χαρούμενες οικογένειες;
Άσε τις παραδόσεις, τους πολιτισμούς και τις χαρούμενες οικογένειες στην άκρη, τι σου έφταιξαν; μείνε στους ανόητους που ζουν δίπλα στις χαρούμενες οικογένειες και που ενίοτε τις παρενοχλούν παντοιοτρόπως!
Και άσε την κοινωνία, που κοίταζε αλλού κι όχι στον Άλεξ, γιατί όταν κοιτά εκεί που πρέπει μπορεί και να την λοιδορείς!
Κι αν δυσκολεύεσαι να καταλάβεις γιατί πράγμα σου μιλώ… δεν πειράζει, απλώς κάνε πιο φιλότιμες προσπάθειες και μπορεί να καταλάβεις περισσότερα και να πάψεις να έχεις επιφανειακή εικόνα του κόσμου γύρω σου! Μέχρι τότε να προσέχεις τι λες …

_-_

Sraosha είπε...

Δεν είναι ανοησία, είναι μιαρή βεβήλωση: κάποιοι παλαιοντολόγοι και ανθρωπολόγοι λένε ότι ξέρουμε ότι έχουμε να κάνουμε με homo sapiens όταν έχουμε τέχνη, ενδείξεις για γλώσσα και -- κυρίως -- ταφές και δείγματα σεβασμού προς τους νεκρούς. Όποια κι αν ήταν η (μεταξύ εγκλήματος και αγυρτείας) πολιτική καριέρα του νεκρού.

Παράδοση είναι και οι φορεσιές και οι μουσικές, παράδοση είναι και οι ζωοκλοπές και η καταπίεση των γυναικών. Παράδοση είναι η πειθαρχία και το φιλότιμο, παράδοση είναι και η αιμομιξία και η κτηνοβασία. Παράδοση είναι τα μοιρολόγια, παράδοση και τα παλουκώματα 'βρυκολάκων'. Και ούτω καθεξής.

Ανώνυμος είπε...

Ωραία, τώρα που καταλάβαμε τι είναι παράδοση πές μας τι είναι πολιτισμός και τι χαρούμενες οικογένειες για να καταλάβουμε γιατί είσαι τόσο καχύποπτος και έτοιμος να τα κάνεις όλα στάχτη και μπούρμπερη! Πολλοί, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ, θέλουν να βλέπουν γύρω τους πολιτισμό και χαρούμενες οικογένειες και κάθε τι που δε ‘κολλάει’ να αποβάλλεται! Διαφωνεις; Θα ήθελες, π.χ. να διαφημίζουν αιμομίκτες και παλουκώματα;

Αλλα πες μας, τελικά είναι Κύπριοι αυτοί που κάνανε αυτή την ανοησία ή έτσι, δωρεάν, τους τα ρίχνεις κι αυτά κι όλα όσα θυμήθηκες σύμφωνα πάντα με την επιφανειακή εικόνα του κόσμου που έχεις ;

_-_

Sraosha είπε...

Δεν ξέρω αν είναι Ελληνοκύπριοι αλλά πάντως δεν το αποκλείω. Και στο κάτω-κάτω, ποιοι θα ασχοληθούν να βρούνε εκσκαφέα νυχτιάτικα για να πάνε στη / στα Δευτερά και να ξεθάψουν τον Τάσσο; Μαλαίοι; Μολδαβοί; Βάσκοι; Στο κάτω-κάτω, ο τόπος έχει παράδοση και σε αυτό που λέμε "σύσταση και συμμορία", για ξεκάθαρους ιστορικούς λόγους.

Το θέμα δεν είναι τι εθνικότητας είναι αυτοί που το έκαναν αλλά γιατί. Κι αυτό δεν ξέρω εγώ να σας το απαντήσω. Ενδεχομένως ξέρει κάποιος σοφότερός μου.

Ανώνυμος είπε...

Κύπριοι παλιοσυμμορίτες σα να λέμε! Θα προτιμούσατε σύσταση εταιρειών μετά των ελεεινών εγγλέζων φυσικά παρά παλιο εμμονές για ξεκάθαρες δημοκρατικές λύσεις. Μέχρι να μάθετε ποιοι το κάνανε, από κάποιους πιο σοφότερους, τουλάχιστον μη ξεφεύγετε.

Κι αν, παραδοσιακά, κάποιοι προτιμούν κάθε είδους ‘παλούκωμα’ δε τους φταίει ο όποιος πολιτισμός της χώρας που κατοικούν και προσπαθούν να τον προσαρμόσουν στα μέτρα τους.. είναι πιο σωστό να πάρουν τα μάτια τους και να πάνε όπου θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους πολιτισμό με τις δικές του παραδόσεις!

_-_

Σελιτσάνος είπε...

Α τώρα κατάλαβα!Εμένα που δεν μ'αρέσουν η διαφθορά,ο νεποτισμός,η βία,η απαιδευσία,η ηλιθιότητα,η κακεντρέχεια,η μισαλλοδοξία,ο ρατσισμός,το ρουσφέτι,που παραδοσιακά υπάρχουν εδώ που μένω,πρέπει να φύγω και να πάω αλλού να χτίσω μια καινούργια κοινωνία,δίκαιη.
(Βασικά εγώ προτίθεμαι.Η Εύα δεν έρχεται...)

Γουφ είπε...

..κουβεντα να γινεται...