17/6/09

Sraosha: Ο θάνατος και η πυξίδα

Είδα το 'Ναταλί' σήμερα. Πάρα πολύ καλή ταινία, ιδίως για γαλλικιά και ιδιαίτατα για ταινία στην παράδοση Ρομέρ. Τη συνιστώ.

Και τώρα στα φλέγοντα:



Δεν έχω κάτι πρωτότυπο να συνεισφέρω. Η δολοφονία του αστυνομικού θα γίνει αντικείμενο καπηλείας, όπως έγινε κι εκείνη του Γρηγορόπουλου, και τα αρβαντοπαλλήκαρα της Χρυσής Αυγής θα βγούνε και πάλι στους δρόμους. Οι δύο δολοφονίες, δυστυχώς, είναι παράλληλες: την πρώτη τη διέπραξε το αυταρχικό, βίαιο και κατασταλτικό κράτος της αυταρχικής και κομφορμιστικής κοινωνίας μας. Για τη σημερινή ευθύνεται το ασυνάρτητο, επιπόλαιο και χάρτινα ποτεμκινικό κράτος μας (και πάλι, εικόνα σου είναι κοινωνία και σου μοιάζει). Όταν γκαρίζανε πολλοί (κι εγώ μαζί τους) ότι είναι επιτακτική η μεταρρύθμιση και η αναδιοργάνωση της αστυνομίας, δεν το λέγαμε από αντιπολευτικό οίστρο. Όμως, όταν στηλιτεύαμε την αθλιότητα της ΕΛ.ΑΣ. ούτε που μας πέρναγε από το μυαλό ότι μαζί με όλους εμάς θα κινδύνευαν να πέσουνε θύματα και οι ίδιοι οι αστυνομικοί (οι οποίοι δεν είναι όλοι φυσικοί αυτουργοί δολοφονιών, παρά την εκπαίδευσή τους).

Βεβαίως κάποιος Αντώναρος ή Τρομάρας "ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή προέχουν οι έρευνες και δεν τίθεται κανένα ζήτημα αλλαγής προσώπων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ." Ενώ είναι το λιγότερο που πρέπει να γίνει.

Τώρα, την πραγματικά αναίτια και (έξω από ρητορικά σχήματα) θρασύδειλη δολοφονία, τη διέπραξε μια οργάνωση που, αν δεν είναι εγκάθετη ή και ανύπαρκτη, είναι εγκληματικά ανεύθυνη. Και αυτό το λέω όχι από ταραχή που έφαγαν έναν άνθρωπο και τώρα κάθονται και καπνίζουν άφιλτρα, πίνουν ρακόμελο ή Άμστελ και αλληλοτσιμπουκώνονται (μεταφορικώς, κατά Ταραντίνο -- αν δεν είναι εγκάθετοι) για τη νίκη που κατήγαγαν σήμερα το πρωί κατά του Κράτους και του Κατεστημένου και το συμβολικό της νόημα. Το λέω γιατί σκότωσαν έναν αθώο, σχεδόν τόσο αθώο όσο ο Γρηγορόπουλος ("τι γύρευε να γίνει μπάτσος;" / "τι γύρευε το κωλόπαιδο στα Εξάρχεια να βρίζει μπάτσους;"). Το λέω γιατί οι ρουφιάνοι καραδοκούν, όπως και οι χρυσές δεξιές 'νεολαίες', κοινοβουλευτικές και μη. Το λέω γιατί αυτά προς μία ή μια άλλη κατεύθυνση οδηγούν. Καμμιά από τις δύο δε μ' αρέσει. Καθόλου.

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"τι γύρευε να γίνει μπάτσος;" / "τι γύρευε το κωλόπαιδο στα Εξάρχεια να βρίζει μπάτσους;"

Σωστός.

oneinchman είπε...

Από τη σκοπιά των τρομοκρατών (εφ’ όσον δεν είναι εγκάθετοι) προφανώς δεν είναι αθώος.
Από τη σκοπιά όσων δεν υποστηρίζουν την ένοπλη βία κατά της εξουσίας δεν είναι άστοχο να χαρακτηρίζονται τα θύματά της αθώα? Θα μπορούσαν δηλαδή να είναι ένοχα?

Sraosha είπε...

@bitten lips: Νομίζω ότι το διπλό πρόβλημα της ΕΛ.ΑΣ., αυταρχισμός και ανικανότητα, σχετίζεται μεν με τη λειτουργία της ακόμα ως κατασταλτικού μηχανισμού (ότι δεν είναι σχεδιασμένη να καταπολεμάει το έγκλημα κτλ., κτλ.) αλλά τελικά πηγάζει από τη σχιζοειδή συμπεριφορά της ελληνικής κοινωνίας: κομφορμισμός συλλογικά και αυθαιρεσία-τσαμπουκάς ατομικά.

@oneinchman: δεν ασπάζομαι τη διαστρεβλωμένη ηθική ανθρώπων που νομίζουν ότι πολεμάνε το σύστημα εξοντώνοντας τους "υπηρέτες" του.

Όσο για το δεύτερο σκέλος, εννοείτε τα θύματα της εξουσίας ή τα θύματα της βίας κατά της εξουσίας; Δεν κατάλαβα.

kukuzelis είπε...

"μια οργάνωση που, αν δεν είναι εγκάθετη ή και ανύπαρκτη, είναι εγκληματικά ανεύθυνη"

1. "αν δεν είναι εγκάθετη"

Γιατί να είναι εγκάθετη; Όταν κάποιος αγωνιστής (ή “αγωνιστής”, προσωπικά προτιμώ -για την περίπτωση- διπλά και τριπλά εισαγωγικά) δεν συμφωνεί με την πρακτική ή τις αναλύσεις μας, τότε είναι πράκτορας; Αφού δεν είναι δικός μας, ανήκει ("αντικειμενικά") στην αντίπαλη παράταξη; Όσοι έχουν κάνει την επώδυνη θητεία τους σε οργανώσεις, ξέρουν ότι μάλλον δεν είναι έτσι… Όχι ότι αποκλείεται η Σέχτα να είναι και πράκτορες. Αλλά ακόμα κι αν είναι, οι πράκτορες δεν δρουν σε πολιτικό κενό… Από τότε που ανακαλύφτηκε το παρακράτος, λίγοι μπαίνουν στον κόπο να σκεφτούν την, ενδεχόμενη, πολιτική ευθύνη (του "κινήματος" εδώ).

2. "ή και ανύπαρκτη"

Ο πεθαμένος είναι υπαρκτός.

3. "είναι εγκληματικά ανεύθυνη"

Αλλά από την άλλη, το προφανές δεν είναι πάντα προφανές στην πολιτική. Κάθε επαναστάτης πολιτικός (και κάθε συντηρητικός, γιατί όχι;) θα χρειαστεί να ρισκάρει κάποια στιγμή στη ζωή του. Στην πολιτική τα πράγματα είναι τις περισσότερες φορές κάπως θολά. Ας πούμε, “πέντε λεπτά νωρίτερα είναι πολύ νωρίς, πέντε λεπτά αργότερα πολύ αργά”. Ισχύει για ένα μεγάλο φάσμα αποφάσεων: από την Οκτωβριανή Επανάσταση (ή, ξέρω γω, την Ιρανική) μέχρι την ένταξη στην ΕΟΚ ή την εξυγίανση των ασφαλιστικών ταμείων. Ισχύει όμως και για ενέργειες όπως αυτή της ηλίθιας Σέχτας. Μια λάθος εκτίμηση στο τάιμινγκ και η "Ιστορία" σε έχει δια παντός χαρακτηρίσει "εγκληματικά ανεύθυνο" ή μαλάκα. Κι όχι μόνο η ιστορία αλλά και οι άνθρωποι του καιρού σου. Νομίζω ότι αν δεχτείς τους χαρακτηρισμούς ("α, αυτός δεν ήταν παρά ένας ακόμα μαλάκας, εγκληματικά ανεύθυνος τύπος"), αν τους κάνεις άξονα της σκέψης σου, τότε ανοίγεις τον δρόμο της παραίτησης από την πολιτική. Κατά τη γνώμη μου, οι τύποι εκφράζουν μια θεμιτή πορεία πλεύσης του "κινήματος".

4. Επί του πρακτέου: Νομίζω ότι για χάρη της κουτσής Ελληνικής Δημοκρατίας, οι της Σέχτας θα πρέπει να συντριβούν. Όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δυστυχώς με την κινητοποίηση των διαθέσιμων κατασταλτικών μηχανισμών. Γιατί θα χρειαστεί το λιγότερο μια γενιά για να αποκτήσουμε καλύτερη αστυνομία, αν υποθέσουμε ότι από σήμερα ξεκινούν μεταρρυθμίσεις! Η παραίτηση του όποιου ΥΠΕΣ μου φαίνεται δευτερεύουσα, αναγκαία ωστόσο. Υπάρχει η πολιτική και λαϊκή βούληση για τέτοια κινητοποίηση; Δεν ξέρω. Φυσικά διακρίνω κινδύνους. Ένα περισσότερο “ αυταρχικό, βίαιο και κατασταλτικό κράτος της αυταρχικής και κομφορμιστικής κοινωνίας μας” είναι ένας από αυτούς. Αλλά στο θολό τοπίο που κινούμαι, πρέπει να πάρω κάποια ρίσκα, να υποστηρίξω πιθανόν λάθος ή και καταστροφικές αποφάσεις. Είμαι σίγουρος όμως ότι μια λάθος απόφαση είναι καλύτερη από καμία απόφαση. Και δεν ξεχνάω ότι δεν είναι (αποκλειστικά) στο χέρι μου να αποφασίσω. Μακάρι να "μπορούσα", παράλληλα, να δοκιμάσω να εξηγήσω επιστημονικά το φαινόμενο. Να καταλάβω. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι σε συνθήκες "πολέμου", τόσο ο ερευνητής, όσο και το αντικείμενο της έρευνας δεν είναι εύκολο να προσεγγίσουν αλλήλους. Κάθε φορά που πλησιάζει το ένα το άλλο θα αλλάζουν αμφότερα.

5. Εξ ίσου θεμιτή θα ήταν μια τελείως διαφορετική προσέγγιση από τη δική μου. Είπαμε, το τοπίο είναι θολό. Σε τελευταία ανάλυση ο λαός θα αποφασίσει. Αυτός που υπάρχει, όχι κάποιος άλλος λαός στη φαντασία μου. Κι ας είναι κουτσή η Δημοκρατία μας. Και ποια Δημοκρατία, ανά τους αιώνες, δεν ήταν;

Αποσπάσματα αυτού του σχολίου (με αρκετές αλλαγές) έχουν ήδη μπει σαν σχόλια στην “καλύβα ψηλά στο βουνό”.
*

oneinchman είπε...

Πού να καταλάβετε έτσι που το’ γραψα…
Οι τρομοκράτες σκότωσαν έναν ένοπλο αστυνομικό που βρισκόταν σε υπηρεσία με σκοπό να τους αντιμετωπίσει. Από τη δική τους οπτική είναι ένας εύκολος μεν, αλλά πάντως «στρατιωτικός» στόχος.
Για όσους διαφωνούμε ιδεολογικά και ηθικά μαζί τους, τα θύματά τους δεν μπορεί να κατηγοριοποιούνται ως αθώα ή ένοχα. Eίναι απλώς θύματα.

Sraosha είπε...

@κουκουζέλη: στο "εγκληματικά ανεύθυνη", η έμφαση είναι στο "εγκληματικά". Αν αυτοί οι μαλακισμένοι δολοφόνοι γίνουν αφορμή να προχωρήσουν σε αντίποινα οι φασίστες ώστε να επιβληθεί μια κοινοβουλευτική αυταρχία για να μας σώσει, η ανευθυνότητά τους θα έχει εγκληματικές διαστάσεις και γιατί θα έχουνε σκοτώσει και θα έχουνε γίνει αφορμή να σκοτωθεί τόσος κόσμος, αλλά και γιατί θα γίνουν αφορμή να καταστρατηγηθούν (ακόμα πιο) απροκάλυπτα οι ελευθερίες μας.

Επιμένω ότι η Αστυνομία πρέπει να αναδιαρθρωθεί (θα έλεγα 'επανιδρυθεί' αλλά, ε...) με βάση το να υπηρετεί και να προστατεύει τους πολίτες. Δεν υποφέραμε 50 χρόνια από τις αυθαιρεσίες του πραξικοπηματικού Στρατού για να τον αντικαταστήσουμε με μια παρωδία του. Αυτά τα 'νόμος, τάξη, ασφάλεια' (που συνοδεύονται από τα 'ξύλο, διαφθορά, πραιτωριανισμός') πρέπει να τα ξεχάσουν και γρήγορα. Και μάλιστα, πρέπει να υποχρεωθούν να τα ξεχάσουν από μια δεξιά κυβέρνηση κατά προτίμηση, για να μη βγαίνουνε μετά να λένε ότι το ΠΑΣΟΚ διέλυσε ξανά τα σώματα ασφαλείας. Πρέπει να ασκηθούν στην καταπολέμηση του εγκλήματος κι όχι στις μάχες με πλήθη.

Κατά τα άλλα συμφωνώ. Ή τουλάχιστον ακούω, και προβληματίζομαι.

@oneinchman: Α, ναι, τώρα κατάλαβα.

Γουφ είπε...

η λυση ειναι απλη

-ωστε άφιλτρα καπνιζουν, ε?
και τι μαρκα? και απο ποιο περιπτερο τα αγοραζουν?-

τους φρουρους να τους φρουρουν φρουροι
και τους φρουρους των φρουρων να τους φρουρουν αλλοι φρουροι
και τους φρουρους των φρουρων των φρουρων να τους φρουρουν οι φρουροι των φρουρων που φρουρουν τους φρουρους των φρουρων

ω! τι παθαμαν!
αμαν αμαν αμαν αμααααααααννννν!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΟΥΤΕ ΑΦΙΛΤΡΑ ΟΥΤΕ ΜΕ ΦΙΛΤΡΟ ΚΑΠΝΙΖΟΥΜΕ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΕΣ ΔΙΟΤΙ

ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ !

Mr Φράξιας

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΑΩ ΝΑ ΔΩ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΤΑΙΝΙΑ, ΤΗ ΝΑΤΑΛΙ.

Mr Φράξιας

Ανώνυμος είπε...

Σραόσα αναγνωρίζω αυτό που λες ως κοινωνιολογικό φαινόμενο αλλά δεν συμμερίζομαι τη γενίκευσή σου. Οι περισσότεροι ψυχικά υγιείς άνθρωποι (και μαζί και οι έλληνες) έχουν διάθεση να προσφέρουν και να αισθανθούν δημιουργικοί και χρήσιμοι και το πράγμα μάλλον σκοντάφτει σε ζητήματα οργάνωσης, παροχής κινήτρων (όχι μόνο οικονομικών), των απαραίτητων υλικών μέσων, κλπ, ώστε η δουλειά να βγαίνει.
Η ΕΛ.ΑΣ για μένα είναι σαν το ΙΚΑ και όλους τους δημόσιους οργανισμούς. Δεν έχουν τους κατάλληλους πόρους και κυρίως οι διευθυντικές θέσεις ως επί το πλείστον καλύπτονται με αναξιοκρατικά κριτήρια, οπότε βελτιστοποίηση βάσει των πεπερασμένων και πτωχών μέσων είναι σα να λέμε ‘χέσε ψηλά και αγνάντευε’.

Ανώνυμος είπε...

Μεσιέ η Δημοκρατία μας είναι μεν μια τυπική κουτσή Δημοκρατία, απόλυτα συμβατή με την ανθρώπινη φύση (εφόσον εμείς σαν όντα απέχουμε από την τελειότητα, και τα δημιουργήματά μας θα υποφέρουν ομοιοτρόπως σε αρτιότητα). Όμως οι εκπρόσωποί μας είναι χοντρομαλάκες και άρα μια περαιτέρω καταστολή των ελευθεριών, στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας θα είχε ανυπολόγιστες παράπλευρες απώλειες και επιπλέον φοβάμαι πως η αποστολή θα μετατρέπονταν αργά ή γρήγορα σε πρόφαση για επίλυση συμφερόντων άλλου τύπου.
Ίσως η λύση να είναι τραγικά απλούστερη, βλέπε επαρκή και σύγχρονα αλεξίσφαιρα γιλέκα, καλύτερη οργάνωση των βαρδιών, καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών, κλπ.