8/12/08

Sraosha: Quis custodiet ipsos custodes? (σοβαρά όμως)


Ακόμα κυκλοφορούνε στο ίντερνετ τα βίντεο με τους μπάτσους που έβαλαν τις αφρικανές πόρνες να τους κάνουνε στριπτίζ (και ποιος ξέρει τι άλλο, που οι συνάδερφοί τους είχανε τη φρόνηση να μην καταγράψουν με τα κινητά τους). Κάθε τόσο διαβάζουμε για βία κατά μεταναστών. Αυτή τη φορά είχαμε φόνο, όχι πακιστανού ή σουδανού, αλλά ανήλικου έλληνα.

Δεν τρέφω καμμία συμπάθεια για τους ειδικούς φρουρούς. Φρουροί ποιανού; Από ποιον; Αναρωτιέμαι τι εκπαίδευση δέχονται τα φτωχά και ολιγογράμματα παιδιά (κι ενίοτε τσογλανάκια) που στελεχώνουν το Σώμα, πέρα από τη γνωστή νεοφασιστική κατήχηση που διενεργείται ημιανεπίσημα (ή μήπως ημιεπίσημα;) στις τάξεις του. Υπενθυμίζω ωστόσο ότι η Αστυνομία σκότωνε και πριν από την ίδρυση του σώματος των Ειδικών Φρουρών, ενώ εδώ και δεκαετίες έχει μάλλον εγκαταλείψει την προσπάθεια (έστω και προσχηματική) να προστατέψει από το έγκλημα τον ανά την επικράτεια ηλικιωμένο, τον κάτοικο των νέων γκέτο μεταξύ Πατησίων και Λιοσίων, τον κάτοικο της επαρχίας που ληστεύεται, ξαναληστεύεται και κάποτε μαχαιρώνεται κιόλας για 100 ευρώ.

Δεν πιστεύω ότι τη βία της εξουσίας την αντιμετωπίζουμε με βία -- την οποία μάλιστα μετακυλίουμε εναντίον του κάθε κακομοίρη ιδιοκτήτη αυτοκινήτου και εμπορικού καταστήματος (αν και, εντελώς προσωπικά, με ευχαρίστηση θα γκασμάδιαζα τα SUV και τις Cayenne του κάθε αρχιπαπάρα καταπατητή πεζοδρομίων). Πιστεύω όμως στην οργή απέναντι στην εξουσία που ασκείται πάνω μου προκειμένου να μου δώσει κάποιο αντάλλαγμα (ασφάλεια; προστασία;) και η οποία καταλήγει να με εξευτελίζει, να βιαιοπραγεί πάνω μου, να με σκοτώνει.

Άλλα δεν έχω να πω που δεν λέει ήδη ο Ράπτης, ο Αθήναιος, αλλά και ο Ολντμπόυ. Να ρωτήσω μονο:

Σκοπευουμε πάλι να ξεχάσουμε;

16 σχόλια:

greekgaylolita είπε...

Σαφώς και καταφανώς.
(αφου το killing me softly και ενιοτε harder μας εχει γινει δευτερη φυση)

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Ξεχασμένο το έχουμε ήδη.Οσο περισσότερο μας συγκλονίζει ένας θάνατος, τόσο πιό έντονα προσπαθούμε να ξεχάσουμε τον νεκρό, υπέρ των νέων του καθηκόντων, δηλαδή του στερεοτυπικού "ηγέτη" ενός αθροίσματος βολεμένων συμπερφορών. Ας ζούσε εκείνο το παιδί, ο Καλτεζας,κι άς είχαμε διαφορετική άποψη γιά την ιδεολογική και αξιακή συγκρότηση ενός 38άρη(τόσο θα ήταν σήμερα).Δεν αντέχω να φτιάχνουμε τα ηρώα και τις δικαιολογίες μας με το αίμα των άλλων. Τυχαία ή σκόπιμα χυμένο.Θα ξεχάσουμε. Αυτό προβλέπει το σενάριο.

anepidoti είπε...

αυτό είναι το χειρότερο, η λήθη,
η λήθη που κατασκευάζει ηληθίους.

Sraosha είπε...

@όλους τους παραπάνω: Το πιο σημαντικό ('το ζητούμενο', που λέμε) δεν είναι να εμπλουτιστεί το ηρώο του Καλτέζα και κάποιων ανώνυμων με ακόμα ένα όνομα. Το πιο σημαντικό είναι, νομίζω, να θυμάται ο κόσμος ότι η Αστυνομία, έτσι όπως είναι αφοσιωμένη όχι στην προστασία του πολίτη αλλά στην καταστολή, σκοτώνει.

Με άλλα λόγια, θα ήθελα να μην ξανακούσω ότι "κρατούν όμηρο το κράτος" οι αντιεξουσιαστές. Πολύ περισσότερο, φυσικά, να μην ξανασκοτώσουνε κόσμο τζάμπα.

Sraosha είπε...

Κι εδώ:

Τιποτα απο οτι εγινε δεν ειναι μεμονωμενο περιστατικο. Με την Ελληνικη Αστυνομια δεν υπαρχουν μεμονωμενα περιστατικα. Ο φονος του Αλεξανδρου δεν ηταν “μια κακια ωρα”, ο φονος αυτος ετοιμαζοταν χρονια απο εναν τεχνητα αυτοτροφοδοτουμενο κυκλο βιας. Οι αστυνομικοι ατιμωρητοι συνεχιζουν να επιδεικνυουν τις ιδιες συμπεριφορες.

Sraosha είπε...

Και ο Hulot:

χθες την ώρα που περνούσαν οι διμοιρίες εκσφενδονίζονταν νεράντζια απ' τα μπαλκόνια από ηλικιωμένες κυρίες [το είδα τα μάτια μου], στην αλεξάνδρας υπήρχαν 4 χιλιάδες άτομα και ένας πολύ μεγάλος αριθμός στα προπύλαια [ενώ οι 'γνωστοί-άγνωστοι' μέχρι τώρα υποτίθεται ότι ήταν καμιά 50αριά άτομα], η κυρία απ' το ψιλικατζίδικο [50άρα, μάνα δύο παιδιών] πήγε στην πορεία να διαμαρτυρηθεί, στην πατισίων άκουσα πατέρα να λέει ότι 'κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν ήμουν στην ηλικία του' για το γιο του που είχε κλειστεί στο πολυτεχνείο.

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

To έχουμε ξεχάσει ήδη. Συμφωνώ με τον Πετεφρή. Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Ένα συλλαλητήριο οργανώνει ο σύριζα, άλλο ένα οι κομμουνιστές της Αλέκας σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας την ίδια ώρα. Βολεμένες συμπεριφορές το λέει ο Πετεφρής.

Ετερογονία των σκοπών το λέω εγώ.

rat_poison είπε...

Εβδομαδιαίον χάος στα μεγάλα αστικά κέντρα και δευτεριάτικη επιστροφή στα γραφεία μας

Ανώνυμος είπε...

ωραίο ποστ Sraosha, με βρισκει απολυτα σύμφωνη. Οσο για την "βια στη βία της εξουσίας" εχω να παραθέσω αυτό το σύνθημα, γραμμενο σε τοίχο της πόλης:"αφού η βία δεν είναι λύση, γιατί η Λία είναι Βίσση;;". Εκτός απο αστείο, ειναι πολυ ψαγμένο.

Διαφανη

Sraosha είπε...

Συμπληρωματικά: Ξυδάκης και Rakasha.

Ανώνυμος είπε...

Εξαρχής να δηλώσω ότι δεν είμαι αναρχικός, αλλά απαίσιος καπιτάλας με παχυλό εισόδημα. Αυτό δεν με αποκλείει από επαναστάτη.

Σε αυτούς που -και καλά- έχουν απηυδήσει με τις επαναστατικές καταστροφικές ενέργειες διαδηλωτών:

Να πω λοιπόν απλά (ΚΑΙ ΕΔΩ) πως δεν καίνε και καταστρέφουν για να τιμήσουν τον 15χρονο Αλέξανδρο που δολοφονήθηκε (και ουχί τραυματιστήκε θανάσιμε, έφυγε, απεβίωσε, έσβησε και λοιπες μαλακίες), αλλά για να ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ τις κοιμισμένες συνειδήσεις της πλειοψηφίας των ΚΑΘΟΛΟΥ αθώων ανθρώπων που βγάζουν τις κυβερνήσεις των ΟΜΟΛΟΓΩΝ, του ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ, της ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ (και πριν την οικονομική κρίση), της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, των ΦΩΤΙΩΝ, των ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ, των 10 οικογενειών. Ακόμη και ο θάνατος ενός παιδιού δεν είναι αρκετός. Είναι σκληρό, αλλά είναι αλήθεια, πως αν αυτό το παιδί ήταν ένα τσιγγανάκι, ένα αλβανάκι, ένα πακιστανάκι, ένα μαυράκι, η ακόμη ακόμη ένα μπατιρόελληνάκι δεν θα είχαμε τέτοιες αντιδράσεις. Οι δολοφόνοι του όμως λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο και σκότωσαν παιδί μεγαλοαστικής οικογένειας και θα τους γαμήσουν διπλά από τον κώλο. Τα γίδια όμως της χώρας που ζούμε ΑΚΟΜΑ κοιμούνται. Και ξεχνάνε εύκολα. Μιλάει κανείς για τις φωτιές και τα καμένα δάση. Μόνοι τους την παλεύουν οι πυρόπληκτοι. Μιλάει κανείς για τις χιλιάδες οικογενειών που χάσανε τις περιουσίες τους στο χρηματιστήριο; Μιλά κανείς για την ασταμάτητη αισχροκέρδεια μοναδική στον κόσμο του 100 και 200% κέρδος στους εμπόρους ; Για τις πιο κερδοφόρες τράπεζες σε ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ; Για τις 10 οικογένειες που τρέχουν όλη την Ελλάδα; Για τους αλήτες τους δημοσιογράφους που κανιβαλίζουν τα ΠΑΝΤΑ, ακόμη και τον θάνατο του 15χρονου;

Ο ΚΟΣΜΟΣ θα ξυπνήσει μόνο όταν τον χτυπήσεις εκεί που πονάει. ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ, ΣΤΟ ΑΜΑΞΑΚΙ ΤΟΥ, ΣΤΗΝ ΣΙΧΑΜΕΡΗ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΧΡΕΩΝΕΙ 5€ ΤΟΝ ΦΡΑΠΕ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΜΕΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΑΔΙΚΟ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΜΑΙΜΟΥΔΕΣ 200€ ενώ τον μάυρο τον κυνηγάνε και τον βαράνε στους δρόμους για καμιά Λουι Βουλιτόν.

ΚΑΦΤΕ ΛΟΙΠΟΝ,
ΣΠΑΣΤΕ, ΛΕΗΛΑΤΗΣΤΕ, ΑΝΑΔΙΑΝΕΙΜΕΤΕ ΚΑΤΑ ΒΟΥΛΗΣΗ
το δικαιούστε γιατί σας γαμάνε.

Γιατί ο μπάτσος που σκότωσε είχε τον βουλευτή της ΝΔ, και υπουργό Δημόσιας Τάξης Βυρ. Πολύδωρα να του βγάζει λόγους για το πως είναι γαμάτος και πρέπει να τον σέβονται, γιατί ο νυν υπ. Δημόσιας Τάξης Προκ. Παυλόπουλος είναι αυτός που γάμησε τους συμβασιούχους (ανεξάρτητα αν διαφωνεί κάποιος με τον θεσμό του Δημοσίου Υπαλλήλου ή οχι), είναι Poster Boy της κυβέρνησης του και απλά κάθεται και μηχανεύεται τρόπους να βγάλει κανά ψιλό - γιατί άλλωστε έγινε κυβέρνηση, κάτι που του κοστίζει σε ΚΟΣΤΟΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, σε χρόνο που θα μπορούσε να μηχανευτεί κανά τρόπο να μπαλώσει την ΕΛΑΣ. Της κυβέρνησης που οι μισοί από εσάς ψήφισαν, της κυβέρνησης που το 1/4 από σας περιμένει κάποιο ρουσφετάκι σκύβοντας το κεφάλι και περιμένοντας μία θεσούλα του κώλου, με 1050 μικτά και ισόβια υποχρέωση ψήφου. "Ο μπάτσος φταίει!" λένε όλοι οι απαίδευτοι και οι ανεγκέφαλοι και ο περισσότερος κόσμος. Όχι δεν φταίει ο μπάτσος, γιατί ούτε ψυχολογικά προβλήματα είχε, ούτε τρελός ήταν, ούτε βγήκε με ένα πιστόλι να θερίζει τυχαία άτομα.

Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΦΤΑΙΕΙ. Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΩΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΙΕΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΔΙΟΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ. Κανείς λοιπόν δεν είναι αθώος. Κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών.

Αν κάνετε το λάθος της προσωποποίησης των προβλημάτων και χάσετε την ουσία, χάνουμε ΟΛΟΙ μας το παιχνίδι. Η ΕΛΑΣ είναι το Voting Pool της ΝΔ και δεν θέλουν τίποτα περισσότερο από το να γίνει αυτό το σκηνικό κυνήγι μαγισσών στο πρόσωπο δύο μπάτσων και όχι τους συστήματος.
Ακόμη και αν ΠΡΕΠΕΙ να προσωποποιήσετε κάντε το στην πραγματική διευρυμένη βάση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΕΥΘΥΝΩΝ και όχι της ΠΟΙΝΙΚΗΣ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση φταίνε οι μπάτσοι, οι συνάδελφοι τους (άμεσοι συνάδελφοι), ο ανώτεροι τους, ο κανονισμός, ο υπ. Δημ. Τάξης (ο οποίος και καλά υπέβαλε παραίτηση και δεν έγινε δεκτή). ΄Και αν θέλετε να δείτε κατάματα την κατάσταση φταίνε και οι φίλοι του μαθητή, οι γονείς του, η σχολή του (συγγνώμη κύριε Διευθυντά). Γιατί ίσως περισσότερος σεβασμός να τον είχε γλυτώσει (όχι ότι πήγαινε γυρεύωντας που λένε κάτι φασίστες δεν εννοώ αυτό). Αλλά πως να σέβεσαι ΑΥΤΗ την αστυνομία που έχουμε. Ίσως αν ΔΕΝ έπαιζε Warcraft σε ένα λανάδικο. Αλλά πως να ΜΗΝ ΛΙΩΝΕΙΣ το μυαλό σου, όταν βλέπεις μπροστά ένα μέλλον σκατά. Ίσως αν δεν πούλαγε λίγη μαγκιά παραπάνω. Αλλά πως να επιβιώσεις σε αυτό τον κόσμο χωρίς να το παίξεις μάγκας, δυνατός, αρχηγός. Και ίσως ο δαιμονοποιημένος εν λόγω μπάτσος να μην είχε βγάλει το όπλο του, αν απαγορευόταν η οπλοφορία σε αστυνομικούς - παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις - αν και ο ίδιος δεν φοβόταν για το δάνειο, για την κοπελιά του, για την θέση του, για το οτι θα του έρθει ένα καδρόνι από τον απέναντι του αναρχικό ο οποίος φωνάζει για τα ίδια σκατά που και ο κακομοίρης ο μπατσάκος τα νοιώθει και τα αισθάνεται. Γιατί να μην τρελαθούμε δεν ξέρω κανένα γόνο αστικής οικογένειας να γίνεται μπάτσος, ή κανένα ιδιαίτερα έξυπνο τύπο, ή κανένα ιδιαίτερα παραγωγικό, με όνειρα και στόχους. Μπάτσοι και στρατιωτικοί γίνονται σε αυτή την χώρα ως λύση ανάγκης, μαθητές του 10, από φτωχές οικογένειες, για να γλυτώσουν την θητεία και να μην περάσουν ούτε 1 μήνα χωρίς να φέρνουν τον μισθό τους στο σπίτι. Χάρη θα έδινα στον μπάτσο αν μπορούσα να βάλω φυλακή ισόβια τον Παυλόπουλο ή τον Καραμανλή. Ή το καθίκι τον Ρουσόπουλο. Και μαζί του όλο τον συρφετό από τους εμετούς δημοσιογράφους που ακούω 3 μέρες τώρα να καταδικάζουν κάθε επαναστατική ενέργεια, επειδή κάηκαν 20 βιτρίνες και 100 αμάξια, και κάτι παππούδια που βρωμάνε να λένε για το τι φταίνε εκείνοι... Ακόμα χειρότερα να τα ακούς από νέους αυτά τα άκυρα, στο Facebook.

Ας την κάψουν όλη την κωλοχώρα που ζούμε. Και μα τω θεω, ας καούνε και τα χλωρά μαζί με τα ξερά. Είναι λίγα άλλωστε. Όπως λίγα είναι και αυτά που μας έχουν μείνει να χάσουμε. Κάτι που δεν είχαν καλοσχεδιάσει οι ΜΑΛΑΚΕΣ των κυβερνήσεων των τελευταίων 60 χρόνων στην ελλάδα...

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Ενημερώνω τους αναγνώστες μας ότι το ανωτέρο "σχόλιο" του Glaukus (Φάνη) είναι copy paste από ποστ που έχει γράψει στο μπλογκ του. (μπορείτε να το διαπιστώσετε κλικάροντας στο όνομά του και επισκεπτόμενοι το μπλογκ του). Αυτή η μέθοδος που επέλεξε ισοδυναμεί κατά τη γνώμη μου με spam. Και γι αυτό το προσπερνώ όπως τα αντίστοιχα διαφημιστικά του viagra.

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Γλαύκε και Φάνη, μετανόα πικρώς και δάκρυα χύσε, διότι εγγίζεις την θύρα της μοναξιάς και δεν το καταλαβαίνεις, τόσο αθρόα σού ΄ρχεται η φάπα, αγόρι μου...

Sraosha είπε...

Ωραία και ξεκάθαρα, ο Μπουκάλας.

Sraosha είπε...

Μπουκάλας ξανά.

Sraosha είπε...

Εξαιρετικός Le Nonce.