9/10/09

Σημειώσεις για το Κάτι Ψήνεται


στη Μάτζικα και σε όλους τους άλλους μάγειρες

Το 'Κάτι Ψήνεται' είναι ένα τηλεοπτικό παιχνίδι στο οποίο οι διαγωνιζόμενοι τραπεζώνονται μεταξυ τους: κάθε μέρα ο ένας τραπεζώνει όλους τους άλλους. Το παρακολουθώ αρκετά τακτικά, τακτικά για κάποιον σαν εμένα που δε βλέπω πολλή τηλεόραση.

Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μου έκαναν εντύπωση. Θα έλεγα "που τα βρίσκω accablants" αλλά δεν ξέρω την ελληνική λέξη, και δε θέλω να πω "τσιμπουκοπλακάν":

Οι διαγωνιζόμενοι βγάζουνε μια απίστευτη κακομουτσουνιά και μουντρουχίαση, δε φαίνονται να περνάνε καθόλου καλά. Όχι όλοι, αλλά αυτοί που γκρινιάζουν και ξινίζουν τα μούτρα τους και κοιτούν αμίλητοι το μισογεμάτο πιάτο τους σαν άνεργοι σε αμερικάνικη ηθογραφία δίνουνε τον τόνο. Απ' ό,τι φαίνεται, για πολλούς ο σκοπός είναι να συντριβεί ο αντίπαλος, να φανεί η ατζαμοσύνη κι η απειρία του, κι όχι να περάσουμε καλά.

Επίσης, όλοι τα ξέρουν όλα (λ.χ. 'οι ξένοι δεν τρώνε συκώτι', 'έτσι γίνεται το ατζέμ πιλάφι' κ.ο.κ.). Όλοι παριστάνουν τους γκουρμέδες και τους μάγειρες. Πότε τα έμαθαν όλα αυτά; Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές οι παίκτες κάνουν κωμικές δηλώσεις που δείχνουν ελλιπέστατη γαστρονομική κουλτούρα, και δεν εννοώ εξοικείωση με έννοιες, τεχνικές και ορολογία γαλλικού τύπου, εννοώ να έχουν τηγανίσει πολλά πολλά αυγά προτού καταπιαστούν με χουνγκιάρ, εσκαλόπ, σουφλέ και μη χέσω. Εικονογραφούν ιδανικά και την απίστευτη εθνική μας έπαρση και την έλλειψη κουζινικής παιδείας: ο Έλληνας, ακόμα και σήμερα, μόνο ψησταριά και φαΐ της μαμάς δείχνει να ξέρει, όταν δε μεγαλοπιάνεται κάπως αρχοντοχωριάτικα.

Τέλος, η δικαίωση μιας συνταγής είναι η δεδηλωμένη παραδοσιακότητά της: "εμείς έτσι το φτιάχνουμε στα Κάτω Διμίκλαδα", "αυτή είναι συνταγή της γιαγιάς μου", "εγώ ξέρω από πολίτικη κουζίνα". Κατ' αρχήν έλεος: η πλειοψηφία των 'παραδοσιακών συνταγών' χρονολογούνται το πολύ από τον μεγάλο Τσελεμεντέ. Μη μας τρελαίνετε. Δεύτερον, όποιος έχει φάει παραδοσιακές κουζίνες (δηλαδή της γιαγιάς και της προγιαγιάς), ξέρει ότι δεν περιλαμβάνουν μόνο ζηλευτές συνταγές. Αυτό οφείλεται στη βουτυροθύελλα, στα τέσσερα δάχτυλα λάδι ανά πιάτο, στη ζάχαρη στις σάλτσες και σε άλλα παρόμοια. Αυτό με τη σειρά του, βεβαίως, εν μέρει οφείλεται στο ότι πιάτα τα οποία προορίζονταν να καταναλώνονται μία με δυο φορές το χρόνο, εμείς θέλουμε να τα τρώμε Πέμπτη, για να φάμε πίτσες την Παρασκευή το βράδυ. Παραδείγματα: σουτζουκάκια (τα πραγματικά, του τετραώρου και βάλε) που ήτανε για ονομαστικές εορτές και πάνω, το θρυλικό χοιρινό με φασόλια γίγαντες, βλάχικο μετσοβίτικο πιάτο γάμου, το οποίο αν καταναλωθεί πριν το μήτινγκ των 4 εγγυάται υπνηλία και δυσπεψία, το γαμοπίλαφο (το λέει και το όνομά του), το αρνί με κυδώνια κτλ. Τρίτον, οι παραδοσιακές πολύπλοκες συνταγές πολλές φορές απαιτούν μεθόδους και χρόνους παρασκευής που δεν μπορούμε εύκολα να αναπαραγάγουμε: γάστρα, σίτεμα, κάπνισμα. Έτσι και κάποια υλικά απλούστατα δεν βρίσκονται, ακόμα και στου πουλιού το γάλα (λ.χ. καλό σίγλινο, σωστό φύλλο μπακλαβά κτλ). Όλα επανερμηνεία είναι, και στην κουζίνα: ας μην κραδαίνουμε συνταγές για να μας αναγνωριστεί ψευδεπίγραφη αυθεντικότητα.

Τέλος πάντων: αναρωτιέμαι αν ξέρει ακόμα να χαίρεται ο κόσμος στην Ελλάδα, ή αν όλα πια (έως και το ιερό μας φαΐ) έχουνε γίνει πόζα.

Καλή χώνεψη.

30 σχόλια:

Γουφ είπε...

αχ, τι να τις κανεις τις συνταγές αγόρι μου....

μία φορά ολη κι ολη κινδύνεψα να ΣΚΑΣΩ απο το πολύ φαί, μεχρι που με πιάσαν και με σήκωσαν απο την κατσαρόλα...

ειχαμε πάει απο το Χορευτό, με το φουσκωτό, βόρεια, προς τον Λιμιώνα, ειχαμε παρει εναν γκαζοντενεκέ και ενα σκεπάρνι, σε κατι ρηχόπλακες, τίγκα στα μύδια.

σπίτι τα ριξαμε στον τσεντζερι όπως ήταν σε σιγανή φωτιά, και με το νερό που εβγαλαν καναμε το πιλάφι και καθαρισαμε τα μύδια και τα ριξαμε μεσα για μια βράση, και οπως προανέφερα, με σηκώσαν χειροπόδαρα απο την κατσαρόλα.

η σωστη ΣΥΝΤΑΓΗ λοιπον για το παραπανω φαί, εκτος απο τα μυδια κλπ περιλαμβανει και τη βόλτα με τη βαρκα για να τα μαζεψεις, και τη μπουνατσα η τη φουρτουνα που θα συναντησεις και γενικα ΑΝΑΛΟΓΑ ειναι τα συστατικα για ΟΛΕΣ τις καλες συνταγες.

Ε ρε, οσο τα θυμαμαι......

Thomas είπε...

Χθες πήρε μία κοπέλα τους ψηλότερους βαθμούς με σάλτσες που τρέλαναν τους γκουρμέδες, οι οποίοι δεν ήξεραν ότι ήταν από φακελάκια, της Knorr.

Magica de Spell είπε...

Kuk μου,
δεν την έχω δει την εκπομπή παρά μια φορά μονάχα, που ένα πολύ νέο κοριτσάκι πετούσε μια καρύδα στο πάτωμα για ν' ανοίξει και ύστερα έψησε ψαρια σε μπανανόφυλλα. Στην ίδια εκπομπή ένας ασυμπάθιστος κύριος μεγάλης ηλικίας, έκανε απίστευτα πικρόχολα σχόλια για το κοριτσάκι.
Τις απόψεις μου τις ξέρεις.
α) τη λέξη παράδοση δεν την δέχομαι σχεδόν ούτε για τα παραδοσιακά δημοτικά τραγούδια. Πόσο μάλλον για το ιβρίδιο μουσακά με μπεσαμέλ του σεβαστού κατά τα άλλα Τσελεμεντέ.
β) αυτές οι εκπομπές, έχουν γίνει για να νομίζουν οι συμμετέχοντες οτι φαίνονται σπουδαίοι και να πουλάνε μούρη στους οικείους των καθ' όν χρόνο πλουτίζουν οι καναλάρχαι.
γ) ένας κανόνας έπρεπε να υπάρχει στην κουζίνα : Κλείνω την τηλεόραση και διαβάζω, άρα υπάρχω.
Κανείς δεν μαθαίνει να μαγειρεύει από την τηλεόραση. Ούτε πρόκειται να μάθει. Ποτέ. Ούτε θα το φχαριστηθεί. Ποτέ.
δ) Φαί που δεν μοιράζεται, είναι φαί κλεμμένο που λέει και το τραγούδι. Πότε θα συναντηθούμε να σου φτιάξω μια τάρτα σοκολάτα (και ό,τι άλλο θες)?
Ευχαριστώ πολύ για την αφιέρωση. Ψήλωσα.

kukuzelis είπε...

Μάτζικα, μακάρι να ήμουν εγώ! Γράφει ο υπερκόσμιος, πολυδιαδραστικός ανάδελφος της γευσιγνωσίας Sraosha.

:-)

*

kukuzelis είπε...

Με εκφράζει όμως.

Xilaren είπε...

δεν το εχω δει αλλα η περιγραφή σου θα ήταν ακριβέστατη και για την αγγλική εκδοχή (come dine with me) οπότε ίσως η μουντρουχίαση και γενικότερη ασχετίλα πάει με το concept της εκπομπής

kukuzelis είπε...

Έχω να παρατηρήσω ότι όταν κυκλοφορεί πολύ γευσιγνωσία στην ατμόσφαιρα, είναι αναπόφευκτο στο τέλος να βρεθείς τετ-α-τετ με την καρικατούρα της. Ισχύει για πολλά...

Ανώνυμος είπε...

Η καλύτερη μαγειρική είναι πάντα οικονομική, απλή και γρήγορη: πατατοσαλάτα, μανιταρόσουπα, ριζότο. Τι κυδώνια και αηδίες.

Magica de Spell είπε...

ιιιιιιιιιι! Απόδωτε τα του κουκουζέλη τω κουκουζελη και τα του Sraosha τω Sraosha!

Sraosha, τρεχάτε γρήρα στας Αθήνας γιατί σας οφείλω δείπνο μετά θεαμάτων (μαγειρικών).

Πάντως και δια λόγους τάξεως, θα ήθελα να προσθέσω στο προηγούμενο σχόλιο, οτι υποστηρίζω ενθέρμως τόσο την λόγια κουζίνα όσο και την γαστρονομική φαντασία. Αυτό που μου τη δίνει είναι η ντεμέκ ξερολίαση και η ντεμέκ γαστρονομική κουλτούρα που υποστηρίζουν την και καλά παραδοσιακή κουζίνα, όχι γιατί κατ' αυτή υπάρχει και είναι κτήμα του μάγειρα, αλλά γιατί ο μάγειρας εμφορείται από το σύνδρομο της χλωρίνης Κλινέξ : " Αυτήν (νομίζετε οτι) ξέρετε, αυτήν εμπιστεύεστε.

Οι ευχαριστιές ισχύουν.

Δήμος Λαζβέγκας είπε...

Η ευτυχία δεν βρίσκεται στα τηλεοπτικοποημένα υλικά αγαθά.

Αυτά μόνον άγχος φέρνουν.

Μα γιατί αγχωνόμαστε;

Όλα είναι θετικά.

Μη γκρινιάζουμε.

Ας περιμένουμε λίγο.

Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει.

Αν αντιστεκόμαστε στο μοιραίο, απλώς εμείς υποφέρουμε.

Άλλωστε τα θετικά έρχονται, άμα σκεφτόμαστε θετικά.

Όταν σκεφτόμαστε αρνητικά, προσελκύουμε το αρνητικό.

Ας γίνουμε μαγνήτες θετικότητας.

Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη, κι ας πούμε “όλα θα πάνε καλά σήμερα”.

Πριν κοιμηθούμε το βράδι, ας οραματιστούμε καταρράκτες κι ας πούμε “νιώθω υπέροχα”.

Μόνο έτσι όλα θα αλλάξουν προς το καλύτερο.

Ας βοθήσουμε κι εμείς αυτό το ορμητικό ποτάμι θετικότητας.

Στο χέρι μας είναι.

Κι αν δεν είναι, πάλι δεν κερδίζουμε τίποτα με τη γκρίνια.

Ας οραματιστούμε τους εαυτούς μας σαν κρυστάλλινες σφαίρες μέσα σε μια παγκόσμια αύρα θετικής ενέργειας.

Τότε θα ανακαλύψουμε ότι ο καθένας μας είναι κι ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας συναρπαστικός συνομιλητής της παγκόσμιας συνειδητότητας.

χ.ζ. είπε...

Αγαπητέ κε Δήμο, φοβάμαι πως ξεχάσαμε το άλλο με το Σύμπαν που συνομωτεί...

***

Πάντως, θα έλεγα, ότι όλα αυτά συμβαίνουν μόνο αν ανοίξεις την τελεόρα.

Sraosha είπε...

Μόλις έφαγα έναν εξαιρετικό ξινό τραχανά με φέτα.

@γούφα: τι λες τώρα... σωστός. Μυδοπίλαφο στο Χορευτό. Ως γνωστόν, ψοφάω για μύδια. Όσο για το Πήλιο...

@Thomas: μα γιατί; τι πειράζει; ωραίες οι σάλτσες της Κνορ!

@magica: ε, όχι και Κουκ! Εντάξει, Μέγας είναι αλλά κι εμείς το ριζότο μας το φτιάχνουμε. Πάντως σε όσα λες έχεις δίκιο. Έτσι νομίζω δηλαδή.

@κουκ: Πώς με είπες; Πολυσφαιρικό πολυμαλάκα;

@xilaren: Πιστεύεις σοβαρά ότι οι μυξάδες υπεροπτικοί ξινοί Άγγλοι συγκρίνονται με τους καταθλιπτικούς αντικοινωνικούς πικρόχολους και διπρόσωπους δικούς μας;

@throgos: και το κυδώνι θέλει τον δάσκαλό του.

@Δήμο: Δείτε το επόμενο σχόλιο από το δικό σας.

@χ.ζ.: Αμήν.

Ανώνυμος είπε...

Δες κι αυτό.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=114&artid=159646&dt=20/06/2004

Sraosha είπε...

Πολύ ενδιαφέρον, ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Καλό κείμενο αλλά και έξοχο το σχόλιο του Γούφα.

Sraosha είπε...

Ναι, μας ξελίγωσε.

Δήμος Λαζβέγκας είπε...

Όμως δεν θα μου απαντούσατε ούτω πως εάν ήμουν ο Πάολο Κοέλιο - κι όμως απλώς συμπυκνώνω την ουσία των λεγομένων του, για τα οποία και καλοπληρώνεται αλλά και αρθρογραφεί σε πληθώρα σοβαρών εντύπων. Ευτυχείτε!

Ανώνυμος είπε...

Κατάγεσαι από καταυλισμό τσιγγάνων, άρα όλα τα χωριά είναι αθλια, είδες μια σκουπιδοεκπομπή στην τηλεόραση, άρα όλοι είμαστε εξυπνάκηδες σαβουροφάγοι, αύριο κάποιος θα παρκάρει έξω από το γκαράζ σου, θα ζητάς να μας πάρουν τα διπλώματα.
Κοινώς, ήμαρτον!


Βάλτε μέσα τον Πότιφαρ να διαβάσουμε κανένα κείμενο της προκοπής!

Sraosha είπε...

@Δήμο: Πιστέψτε με, εκτιμώ αυτά που γράφετε περισσότερο από του βραζιλιάνου μύστη.

@Ανώνυμο: Εσένα σ' έχω δει, κάπου, κάπου σε ξέρω.

Δεν κατάγομαι από καταυλισμό Τσιγγάνων, δε βλέπω μόνο σκουπιδοεκπομπές και -- κυρίως -- ντεν έκω αμάξι, καρντιά μου. Οπότε, ναι: τρις εξήμαρτες .

Όσο για το άλλο:

Πετεφρήηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη! Πετεφρήηηηηηηηηηηηηηηηηηηηη! Ρε Πετεφρήηηηηηη!

Μπα, μάλλον θα έχει βγει σαββατιάτικα.

kukuzelis είπε...

Μήπως είναι καλύτερα να πάει ο φίλος ως τη γωνία να δει αν έρχεται ο Πετεφρής;

Ανώνυμος είπε...

Ποιός χώθηκε στο βουστάσιο και μας προπαγανδίζει την ετερότητα; τι κάνει ο επιστάτης;


Πετεφροβώδι(δεν βγαίνω Σαββατοκύριακα. Δεν βγαίνω γενικώς είπαμε)

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=5l7A2yn0fes

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=ohN0QZMH0P4&feature=related

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=Kfzb0wsqQSY&NR=1
...

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=lsKGQcxNjxM&feature=related

Η Μακεδονία θα μείνει δική μας...

Κεκρυφαλόφσκι είπε...

Ανώνυμε είπες ότι

Η Μακεδονία θα μείνει δική μας...

κι αντί να ησυχάσω, βουρλίστηκα χειρότερα γιατί αμέσως εσκέφθηκα:

εμείς ποιοί είμαστε;

Ανώνυμος είπε...

άκου πρώτα αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=gWwZuuKwX8E&feature=related

Ανώνυμος είπε...

και μετά δες κι αυτό:

http://www.youtube.com/watch?v=_ZAU7Hypbhg&feature=related

χ.ζ. είπε...

Αγαπητέ κε Δήμο φυσικά και θα απαντούσα πάλι έτσι αν ήσασταν ο Κοέλιο.

Αλλά και τι να του ζηλέψω; Τι να του θαυμάσω; Οτί καλοπληρώνεται ή ότι γράφει σε σοβαρά έντυπα; Αφού μοδάτες ηλιθιοτητες έτσι κι αλλιώς γράφει και πουλάει. Κι αφού πουλάει όλοι τον θέλουνε.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι ο συνδυασμός της γενικότερης ξερολίασης + είμαιοκαλυτερίασης χαρακτηριστικών του νεοέλληνος καθώς επίσης και των εφευρημάτων των εταιριών παραγωγής και των καναλιών για να φουσκώσουν την τηλεθέαση (πχ φωνές, καυγάδες, δηλητηριώδη σχόλια που απευθύνονται στο ζώο μέσα μας) προκαλούν αυτό το φούσκωμα, αυτή τη δυσπεψία, αυτή την συστροφή εντέρων. Και όχι μόνο στη συγκεκριμένη εκπομπή. Οι "απλοί" πρωταγωνιστές όμως ακολουθούν τις οδηγίες των φωστήρων της τηλεόρασης... προσθέτοντας απλά τα δικά τους φάλτσα... Τι να σου κάνει και η μπεσαμέλ... αρνείται να σφίξει...

Katt