10/11/09

Ιπιστίμ, ουραίο πράμα μαθές!

Πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες έχουν συνηθίσει να κοιμούνται με το φως αναμμένο. Αν και εσείς βρίσκεστε σε αυτή την κατηγορία, μάλλον πρέπει να το ξανασκεφτείτε.

Σύμφωνα με έρευνα που πρόκειται να δημοσιευτεί τον Δεκέμβριο στην επιστημονική επιθεώρηση «Behavioural Brain Research», υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη συνήθεια μπορεί να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μελαγχολία ή ακόμη και για κατάθλιψη.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο μετά από πειράματα που έκαναν σε ποντίκια. Οι επιστήμονες χώρισαν τα ποντίκια σε 2 ομάδες. Η πρώτη ομάδα βρισκόταν σε φωτισμένο δωμάτιο επί 24ώρου βάσεως και η άλλη κοιμόταν σε σκοτεινό χώρο.

Διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια που κοιμούνταν σε φωτισμένο δωμάτιο εμφάνιζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τα ποντίκια που είχαν φυσιολογικό κύκλο ημέρας-νύχτας.

Από την άλλη πλευρά τα ποντίκια που ζούσαν σε διαρκώς φωτισμένο δωμάτιο αλλά μπορούσαν να αποτραβηχτούν σε σκοτεινό χώρο, εμφάνιζαν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα σε σχέση με τα ποντίκια που δεν μπορούσαν να ξεφύγουν από τον τεχνητό φωτισμό που υπήρχε ολόκληρο το 24ωρο.

«Η έκθεση σε διαρκή τεχνητό φωτισμό κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, ενώ η δυνατότητα αποφυγής του φωτός φαίνεται ότι μετριάζει τα συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσαν οι ερευνητές.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αποδεικνύουν την ανάγκη διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο ο τεχνητός φωτισμός επηρεάζει την υγεία μας», τόνισαν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, η αύξηση των ποσοστών της κατάθλιψης σε άτομα που εργάζονται τη νύχτα και εκτίθενται σε νυχτερινό φως είναι ενδεικτική των επιπτώσεων που μπορεί να έχει η έκθεση σε μη φυσιολογικούς κύκλους φωτός στη σωματική και ψυχική υγεία.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν τη σημασία περαιτέρω διερεύνησης της επίδραση του τεχνητού φωτός στην υγεία αφού πέρα από τους εργαζόμενους που έχουν νυχτερινή βάρδια πολλοί ενήλικες αλλά και έφηβοι και παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση αργά το βράδυ ή σερφάρουν στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται ο φυσιολογικός κύκλος φωτός-σκοταδιού.

psychology-blog.gr, παραπέμπει στο zougla.gr και έχει μπαζαριστεί....


Να παρεκτείνω τον ερευνητικό ζόφο των Οχάιο dudes [θά ΄χει και κοπέλες, αλλα το σύστημα "βάζω- ποντίκια- στο φώς- άρα- όποιος κοιμάται με ανοιχτό -φως-είναι περιμαλάκας" μάλλον ανδρώα ιδέα μεδονέρδου (med-nerd) μου φαίνεται] διότι τέτοια διαμάντια κακώς χαραμίζονται στα δοντάκια των ειδικών.

Να κάνετε πείραμα τοποθετώντας κατσαριδάκια πάνω στο Μαγικό βουνό του Τόμας Μαν, βάζοντάς τα να ακούνε Μοντεβέρντι. Αυτά θα φεύγουν μακριά από τους ερευνητές, ενώ άν τους βάλετε τζανκοτροφή, θα τρώνε. Αρα είναι μύθος ότι τα έργα του ανθρωπίνου πνεύματος συγκινούν. Και να συγκινούν, η συγκίνηση δεν συγκρίνεται με την θέα ασπαίροντος από χόχλους καφτής καρβουνίλας λουκάνικου. Είναι δεκτή η ένσταση ενός ερευνητικού ομίλου, που διέγνωσε πως τα σουτζούκια δεν έχουν την ίδια επίπτωση με τα πρασολουκάνικα. Εχουν μικρότερη.

Φυσικά, κανένας δεν διανοείται να θίξει αυτά τα ερευνητικά προγράμματα,που τεκμηριώνουν εξάλλου ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά καλύπτουν διαρκείς και πάγιες ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας.


Αι, να ήμην βοσκός εις τα όρη...

4 σχόλια:

kukuzelis είπε...

Για πληρέστερη εικόνα: "είναι, επίσης, γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι η μειωμένη έκθεση στο φως, αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου τύπου κατάθλιψης. Έτσι κάποιοι άνθρωποι νιώθουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όπου οι μέρες είναι μικρότερες και το φως λιγότερο."

επίσης

"Παρόλα αυτά, υπάρχει μια άλλη πολύ αποτελεσματική θεραπεία ειδικά για τη χειμερινή κατάθλιψη: η φωτοθεραπεία."

[seasonal affective disorder]
*
Κάτι εξυπνότερο δεν βρίσκω να γράψω.
*

Σελιτσάνος είπε...

Μου θυμίσατε την επιστημονική ομάδα που απέδειξε ότι οι βάτραχοι,όταν τους κόβεις τα πόδια κουφαίνονται.Διότι,είχαν εκπαιδεύσει βάτραχους να πηδούν στο παράγγελμα "πήδα".Όταν όμως τους έκοβαν τα πόδια,το 100% του δείγματος,δεν αντιδρούσε σε οποιδήποτε παράγγελμα.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Κουκουζέλη, μην μας μπερδεύεις. Για κατάθλιψη ποντικών μιλάμε, όχι ανθρώπων.