22/9/09

Πεδίο μάχης

Ο Τύπος.
Ελευθεροτυπία (Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009)
[άθλια μηχανή αναζήτησης, έβαλα "Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου" και μου έδωσε όλα τα άρθρα με την λέξη "Ελληνικό", ευτυχώς ξελάσπωσε το Google. Που πάνε γαμώτο τόσα λεφτά;]:
Για ντιμπέιτ ξεκίνησε η χθεσινή συνάντηση στον «Ιανό» των πολιτικών εκπροσώπων των κομμάτων με τους δημοσιογράφους και τους ανθρώπους του σινεμά, ύστερα από κάλεσμα του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας. Κατέληξε σε διάσπαση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών [ΕΕΣ]. Εξήντα εννέα σκηνοθέτες, «κινηματογραφιστές στην ομίχλη» [όνομα της ομάδας των 69 σκηνοθετών] και άλλοι, δήλωσαν δημοσίως ότι αποχωρούν από την ΕΕΣ, καταγγέλλουν την πολιτική της και στηρίζουν την πολιτική του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Και ένα άρθρο (Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009) για το νομοσχέδιο Σαμαρά:
Να μην πάει χαμένο το σχέδιο νόμου Σαμαρά, αυτό που δεν πρόλαβε να κατατεθεί στη Βουλή (προκηρύχτηκαν εκλογές), αλλά και να φτάσει εγκαίρως στα χέρια των «κινηματογραφιστών στην ομίχλη», αφού ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρης Παπαδόπουλος, φρόντισε να το «χάσει», δίνοντάς το στη δημοσιότητα με 15 μέρες καθυστέρηση
[νομοσχέδιο Σαμαρά ή "σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο [που] είχε εκπονηθεί από τη λεγόμενη "Επιτροπή Γαβρά" και [...] είχε παραδοθεί στα χέρια του [...] ΥΠΠΟ Μιχάλη Λιάπη"; -δες στα σχόλια. ]
ΝΕΑ,
Καθημερινή ένα,
Καθημερινή δύο.



Μου πήρε λίγο χρόνο για να καταλάβω τι γίνεται. Ούτε τον Παπαλιό έχω δει, ούτε τον Παπαδόπουλο ήξερα. Εκείνη η αντιπαράθεση Ευρωπαίων-Αμερικανών όμως, με πέθανε από την πρώτη στιγμή. Φταίει ο Σόρος, είναι προφανές. Εξαιρετικό και το οι "σκηνοθέτες χαμογελάνε". Πρέπει να πάρει βραβείο kukuzelis. Τρομεροί οι συνδικαλιστές. Και όσοι τους ψηφίζουν βέβαια. Μακάρι να ήξερα λεπτομέρειες.

Φυσικά ήταν κι άλλοι παρόντες στην συζήτηση: Ένα και Δύο (μέσω camera stylo online)

*

Κόπυ πέηστ, από το mftm.

Το ήδη τεταμένο κλίμα της συνάντησης, εκτονώθηκε σήμερα στο τέλος του debate για το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, που διοργάνωσαν οι Νύχτες Πρεμιέρας σ' έναν τιγκαρισμένο από ανθρώπους της σχετικής βιομηχανίας Ιανό. Αναμενόμενα άκαρπη, η συζήτηση συνοψίζεται σχεδόν απόλυτα στο ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σχέδιο 100 ημερών και για τον κινηματογράφο (τόσο θα χρειαστούν για να φέρουν στη Βουλή καινούριο νομοσχέδιο), ότι η τελευταία ελληνική ταινία που είδε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, ήταν "στο Μέγαρο, η πρεμιέρα του Αγγελόπουλου" κι ότι το ΛΑΟΣ αποχώρησε επιδεικτικά διαμαρτυρόμενο απ' την ανάκριση που δέχτηκε, χωρίς να έχει ενημερωθεί και όντας παρόν μόνο για να προσφέρει τη συμπαράστασή του σε όποιον και για ό,τι τη χρειαζόταν.

Η σύρραξη που ακολούθησε, ανάμεσα στον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών, Χάρη Παπαδόπουλο και τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Γιώργο Παπαλιό, με αφορμή την ανάγνωση επιστολής διαμαρτυρίας 64 Ελλήνων σκηνοθετών κατά της Ένωσης και η δήλωση αποχώρησής τους από αυτήν, τεράστιου αριθμού (και κατ' ουσία, του συνόλου των αξιόλογων) απ' τα μέλη της, ήταν εκτός απ' το κλου της συζήτησης, και μια ολοζώντανη μεταφορά στο κέντρο της σκηνής, όλης της έντασης, της φαγωμάρας και της αλληλομαχαιριάς που επικρατεί, στο μεγαλύτερο βαθμό της, στα παρασκήνια του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, και σε μικρότερο καθ' όλη την υπόλοιπη διάρκεια της χρονιάς, όπου βρεθεί ευκαιρία.

Αντί σχολίων, το καλύτερο που μπορεί να προσφέρει κανείς σ' αυτήν την εικόνα, είναι η ελπίδα αυτό το πολυκαθυστερημένο σχίσμα ανάμεσα στους ενεργούς δημιουργούς και τους συνδικαλιστές εκπροσώπους τους, να προσφέρει στους μεν πρώτους ανάσα να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά που φάνηκε κυρίως φέτους ότι ξέρουν να κάνουν καλά, στους δε δεύτερους έναν ήσυχο λάκο να πάνε να μετρήσουν τα φίδια τους.

*

Ο Elias Fragoulis σχολιάζει στο Φέησμπουκ:
"Ιστορία 52". "Κυνόδοντας". "Στρέλλα". Και έπονται κι άλλες... Θέλουμε σινεμά. Όχι καραγκιόζηδες που σφετερίζονται ΧΡΗΜΑΤΙΚΑ Κρατικά Βραβεία.

[Τα λινκ δικά μου. Μόλις σήμερα έμαθα ότι ο Λάνθιμος (Κυνόδοντας) κάνει διαφημίσεις. Για να είμαι ακριβής, έχει κάνει 1) πολύ 2) πράμα. Τι άσχετος που είμαι.]

*
Σχολιαστής στα ΝΕΑ:
NB 22/9/2009 11:06.Μπείτε στην ιστοσελίδα της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών για να καταλάβετε την ανυπαρξία της. Νεκρή φύση! Απλώς για να υπάρχει!
Και έχει δίκιο. Βλέπω(κάτω προς τα αριστερά)
[25/7/2008] Βραδιές Κινηματογράφου στην Αίγινα.
Ωραία ενημέρωση. Πριν 14 μήνες τα τελευταία νέα. Μήπως το ωραίο αυτό σάιτ έγινε με χρηματοδότηση από υπουργείο; Με χρηματοδότηση από την ΕΕ; Δεν μου φαίνεται καθόλου απίθανο.

*

Από την άλλη το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου έδωσε τον μισό του προϋπολογισμό (και βάλε μου είπαν) για το "Τοπίο στην Ομίχλη" του Αγγελόπουλου (είναι πολλά τα λεφτά ρε παιδιά). Και χρηματοδότησε και την ντροπή που λέγεται "El Greco". Δεν με ενδιαφέρει η καλλιτεχνική αξία των ταινιών, όσο το % του προϋπολογισμού που απορρόφησαν. Ξέρει κανείς να μου πει;

*

7 σχόλια:

akindynos είπε...

Αν είχαν κότσια οι Αμερικάνοι ας ανακοίνωναν στους Ευρωπαίους τη διάσπαση φορώντας μουτσούνες Τζόκερ.

Ακόμα θα μετράγαμε νεκρούς.

Πάντως μεγάλο κρίμα που δεν υπήρχαν κινητά στη διάσπαση της Ζωής.

Γεώργιος Χοιροβοσκός είπε...

akindynos
Πάντως μεγάλο κρίμα που δεν υπήρχαν κινητά στη διάσπαση της Ζωής.

Έγραψες.

Ανώνυμος είπε...

Το σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο, όπως αυτό είχε εκπονηθεί από τη λεγόμενη "Επιτροπή Γαβρά" και το οποίο κάλυπτε όλα μα όλα τα επί έτη αιτήματα των κινηματογραφιστών (μπορώ να τ'απαριθμήσω, αν θέλετε) είχε παραδοθεί στα χέρια του τότε ΥΠΠΟ Μιχάλη Λιάπη, τις παραμονές του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ώστε αυτός να κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις κατά την απονομή των κρατικών βραβείων.

Το πρώτο μέλημα της φαιδρής πολιτείας του Αντώνη Σαμαρά στο ΥΠΠΟ, ήταν να παγώσει το νομοσχέδιο και να μην το καταθέσει ποτέ στη Βουλή, δίνοντας υπόσταση στον Παπαδόπουλο. Γιατρός δεν είμαι αλλά είναι γνωστό πως ο άνθρωπος δεν είναι πολύ καλά.

Αυτό που είναι εξοργιστικό, είναι η σιγή ιχθύων που κρατούσαν οι δημοσιογράφοι επί μήνες όπως και με ο,τιδήποτε είχε να κάνει με το ΥΠΠΟ και τον Αντώνη Σαμαρά. Όλα πήγαιναν τόσο καλά στο ΥΠΠΟ...

Όσοι παρακολουθούν το σχετικό Τύπο, θυμούνται ότι τις παραμονές του περσυνού Φεστιβάλ Θεσαλονίκης, έγκυροι δημοσιογράφοι έσπευδαν να πιέσουν για να υιοθετηθούν και τα τελευταία αιτήματα της "Επιτροπής Γαβρά" όπως την Ίδρυση του Ινστιτούτου Σεναρίου. Μετά, κουβέντα για το παγωμένο νομοσχέδιο.

Γιατί φτάσαμε μέχρι εδώ; Γιατί κανείς δεν είχε πει τίποτα μέχρι τώρα; Αυτός που φταίει λιγότερο είναι ο ημίτρελλος Χάρης Παπαδόπουλος πάντως...

kukuzelis είπε...

Ευχαριστώ πολύ. Πολύ ενδιαφέρον το σχόλιο σου. Δεν είχα ιδέα.

γεράσιμος μπερεκέτης είπε...

Χαίρομαι όταν υπάρχει τόσο έντονη καλλιτεχνική δραστηριότης...:)

greekgaylolita είπε...

Να υπηρχε κι ελληνικο cinema:-)

Γουφ είπε...

to

''Πευτουν οι σφαίρες σαν το χαλάζι κι ο πληγωμένος καλλιτεχνης αναστενάζει''

ευτυχησα να το δω στο φεστιβαλ Σταλονικης, στο ΘΥΜΕΛΗ αν δεν κανω λαθος.

δεν εχει σχεση αυτο με τα ανωθεν αναγραφόμενα πλην ομως τιποτε δεν ειναι ασχετο στο συμπαν που εγκαταβιωνουμε

mutori
-αυτο μου ζητησε η επαληθευση να γραψω...-