18/3/09

Πετεφρής:Η προστακτική

κλείσε τα μάτια(ΟΝΙΡΑΜΑ)
και δυό κρινάκια του Απριλιού /να βάλεις στ΄ανθογυάλι(ΜΥΡΤΙΑ)

Υπάρχουν δυό ποιήσεις: του Τυρταίου και του Πινδάρου. Από την πρώτη έχομε κληρονομημένη την προστακτική, την υπόδειξη,το καθήκον. Επτά τουλάχιστον στα δέκα τραγούδια των τελευταίων τεσσάρων ινδικτιόνων, διαθέτουν προστακτικό έρεισμα. Κάνε αυτό, κάνε το άλλο. Μη με πιάνεις εκεί, πιάσε με αλλού. Από τον Πίνδαρο έχουμε απλώς τους διαφημιστές. Από το να παινεύουμε τον Πυθιονίκη ή τον γίγαντα που έξεστι Κλαζομενίοις παραληρείν,γλυστρήσαμε στα παινέματα των μοσιονίστας.
Παραδόξως, ο Πίνδαρος άφησε πολυ έργο ενώ γιά τον Τυρταίο, αμφιβάλλουν ακόμη και γιά την καταγωγή του.Βαρέως προσβάλονται οι Λακεδαιμόνιοι που ένας κουτσάβλας των αττικών περιχώρων, Αφιδναίος, τους γλύτωσε.Δεν θα έπρεπε. Στις Αφίδνες έκρυψε ο Θησέας την Ελένη,προ των Τρωικών. Και ο άνθρωπος μπορούσε να πατάξει Μεσσηνίους επειδή, υπό την ευρεία έννοια, ένας μεσσήνιος ήταν κι αυτός ως προς του Γκαγκαραίους. Από τα αποσπάσματα του Τυρταίου, θυμάμαι μόνον μέρος της μετάφρασης: τι τιμή στο παληκάρι όταν πρώτο στη φωτιά/σκοτωθεί γιά την πατρίδα με τη σπάθα στην δεξιά. ο μεταφραστής είχε μάλλον υπόψη του την μάχη του Πέτα ή τον παλληκαρά τον Μπουρμπακί στα χρόνια της κομμούνας. Καθώς αποκλείονται από την σύγχρονη ηρωική ποίηση οι ζερβοκουτάλες, κατέληξα άκεφα στον Πίνδαρο ως καταστατική , συστημική επιλογή.Αντί λοιπόν να τρέχω με το κοπτερόν και λιγυρόν σπαθί μου, με το κράνος βαρύ στο σκοτάδι, στης Πίνδου μας τις κορφές που θαρρείς τ΄αστέρια φιλούνε, ολοκληρώνω εγκώμια, λιβέλους, επαίνους και σχοινοτενή μακαρόνια που διαδίδουν άσφαιρες ιδέες. Το μόνο που προσέχω σε αυτήν την ηλικία , είναι μή το παραξηλώνω με τις προστακτικές, αφού δεν σιχαίνομαι κάτι άλλο με τέτοιο πάθος...

14 σχόλια:

Loucretia είπε...

Την καλημερα μου στην ωραιοτερη αντροπαρεα (και ωραιοτεροι φυσικα) της μπλογκοσφαιρας!

προς Sraosha: κι ομως καποιοι εχουν μεινει στο στενακι που παιζατε ;-)

προς Kuk: ατιμο παιδι εσυ! (τρυφερη προσφωνηση)

kukuzelis είπε...

Ναι αλλά, θα μπορούσε κανείς να ξεστομίσει το "ντοντ φόλοου λήντερς, γουότς δε πάρκιν μήτερς", χωρίς οι Αχαρνείς να τον έχουν, απ τα πριν, παρεξηγήσει για Τυρταίο; Σκέψου, να είσαι μόλις 23 και να λες στον άλλο "λουκάουτ κιντ". Μπορεί όμως και να πέταγα τη σκούφια μου, αν ο στίχος ήταν, α λα Πιντάρ, διαφήμιση παρκόμετρων.

[Κάποτε πρέπει να γράψεις ένα ποστ και για εμάς τους Ναιαλλαϊστές. Για το ναιαλλαϊστικό κίνημα.]

Lucretia, τι κάνετε; Θα πάρετε ένα σοκολατάκι;

Sraosha είπε...

@Loucretia: Είστε τόσο καλή! Ελάτε να παίξουμε.

Sraosha είπε...

@kuk: Σκέψου, να είσαι μόλις 23 και να λες στον άλλο "λουκάουτ κιντ".

Γι' αυτό (κι άλλα τέτοια) τον λέει μαλάκα, κάλπη, καθήκι, ψωνάρα και φρίκουλα η συμβία.

kukuzelis είπε...

Μα δε φταίει. Οι Αχαρνείς φταίνε. Εμένανενενε θα μ' αρέσει.

Το ναιαλλαϊστής, κάνε το ναιαλλέος. Κατά το: Ήμουν [ή επειδή ήμουν] νεολαίος, κατάντησα ναιαλλέος.

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Πρώτον και καίριον, άφκετε, άγουροι, την Λουκρητία. Αντροπαρέα επαινεί και το γαμήσατε τελείως. Ίσως επειδή είστε οι νεολαίοι του κινήματος.
Δεύτερον και άσχετον,"Χρηματοπιστωτικο(κεφάλαιο, στερέωμα)-,μερίδα του λέοντος,- εξίσου συνυπεύθυνες, υπερεθνικών- ,όσον αφορά την οικονομική κρίση και τους υπαίτιους αυτής,- ανάμεσα στους οποίους δεσπόζουσα θέση έχει το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο,-καθιστώντας επισφαλή -,
καταστήσει την χώρα εχθρικό έδαφος, -γιατί όντως
προέβησαν, -Καταρχήν όσον αφορά -,Η επιλογή να επιτεθούμε στη συγκεκριμένη εταιρεία με τον συγκεκριμένο τρόπο, έγινε με βάση τα συνολικά χαρακτηριστικά του κτιρίου και της ευρύτερης περιοχής,-
διαρρηγνύοντας την εξωτερική είσοδο" είναι εκφράσεις από την [πρώτη] προκήρυξη του ΕΑ. Συμπέρασμα: μη ανησυχείτε. Με τέτοια ελληνικά, σύντομα θα ενταχθούν σε εταιρείες, δημόσιο, κυβερνήσεις, κόμματα και ΜΜΕ.
Τρίτον και επείγον, όποιος εξελληνίζει ορθώς, από Γάλλον η Άγγλον κλέβει. Αρα, Yabut είναι ο Ναιαλλάς και Yabutism ο Ναιαλλαισμός. Ωστόσο, θέλουτε ,ως πίτσκα, το "ναιαλλέως".Διότικατά kuk, o 23χρονος δεν πρέπει να ακούει καλπουζανιές επειδή θα σκιστεί η κουκούλα του. Ο Σραόσης παραθέτει σύνηθες γυναικείο στόλισμα, αλλά κρύβει ότι ο 23χρονος αναλύεται σε δάκρυα φόβου, οπότε η συμβία τον ξεκωλώνει κανονικα, με προστακτικές του τύπου "χέστη", "αερομέντορα"[=εσύ, που κλάνεις μέντες] και παρόμοια.

Καταλαβαίνετε ινατί σας συμπαθώ: κανένας σας δεν αγαπά την προστακτική.Ολοι σας είσθε του παρατατικού, τουλάχιστον. Γι΄αυτό και μένω προσώρας στο χωριό: είναι το μόνο μέρος που λένε ότι έπιασαν τον τάδε που "εκατούρουνε" στη μέση του δρόμου.Η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει,άρα είναι χταπόδι.

Ανώνυμος είπε...

Την υπό Staosha φουρκισθείσα προστακτική (17 Μάρτιος 2009 2:30 μμ) πώς την αξιολογείτε;

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Ανώνυμε, ρωτήστε την Λουκρητία. Εγώ απλώς μαγειρεύω , όταν δεν με μαγειρεύουνε.

Μαύρος Γάτος είπε...

Τί έγινε ρε παίδες; Μπήκε θηλυκή ψιψίνα στο Στρατώνα;;; Άσε που για έκφυλη την κόπτω....

Σ:ο))))

Μαύρος Γάτος είπε...

Πετεφρέστατε: τώρα που το λες... άλλο "ποίηση" κι άλλο "ποίησε"...

ΠΕΤΕΦΡΗΣ είπε...

Αν ισχύει το "ποίηση", θα σε λέγω Κάτουλλο. Αν ισχύει το "ποίησε", θα σε λέω "Κατερπιλάρ". Εσύ διαλέγεις...

Μαύρος Γάτος είπε...

Κάτουλλο! Κάτουλλο!!!!

πως ερχόμουν απ' την Κρήτη
είδα γυμνή την Αμφιτρίτη
πάνω στο Φάρο
και τον Αντίχριστο Φαντάρο

κι είπα μαζί μου αν την πάρω
ως την Αντίπαρο στην Πάρο
γαμώ το Χάρο!


ε;;;

Σ;ο)

Μαύρος Γάτος είπε...

ό-πως, δλδ

Loucretia είπε...

Κυριε Κατουλλε, please, μην προκαλειτε αυτοκτονιες και σ' αυτον το Στρατωνα...